Z wizytą u „Jasiołki – tradycyjne wędliny”


Z wizytą u „Jasiołki – tradycyjne wędliny”

Zakład mięsny „Jasiołka” jest naszym stałym Wystawcą na BioBazarze w Katowicach i Warszawie, a mieści się w Dukli – małej miejscowości położonej wśród wzniesień Beskidu Niskiego. Miejscowość ta jest znana dzięki historii świętego Jana z Dukli – sławny kaznodzieja i pustelnik żyjący w XV wieku zyban generic. W miejscu tego pustelni na Górze Cergowej teraz znajduje się kapliczka, w której bije cudowne źródełko.

jasiolka

Sam zakład znajduje się na obrzeżach miasteczka, nad rzeką o tej samej nazwie. Łatwo do niego trafić idąc za przyjemną wonią palonego drewna używanego do wędzenia.

Na pytania zgodził się odpowiadać Pan Bartłomiej Ruda, który w firmie pracuje już kilka lat.

Katarzyna Antonik, BioBazar: Proszę opowiedzieć kilka słów o zakładzie mięsnym Jasiołka.

Bartłomiej Ruda, Jasiołka: Zakład istnieje tu w Dukli już 22 lata i od początku priorytetem była dla nas wysoka jakość wyrobów. Przez te wszystkie lata wykorzystujemy tradycyjne receptury. Aż pięć naszych produktów, to zarejestrowane produkty tradycyjne Podkarpacia! Nasze wędliny to głównie wysokiej jakości kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie (boczki, polędwice wieprzowe, szynki, balerony) oraz salceson bez żelatyny, wszystkie przygotowywane wg. starych, nieraz 150 letnich receptur – pochodzących z okolicznych wsi, dawnych dworów szlacheckich a nawet armii austro-węgierskiej. Dzięki wysokiej jakości produktów zostaliśmy dostrzeżeni przez autorów przewodnika Gault&Millau Polska w pierwszym jego wydaniu w 2015.

wedzenie

BioBazar: W Państwa asortymencie istnieje bogata oferta produktów ekologicznych.

Jasiołka: Tak. Oferujemy ponad 100 różnego rodzaju produktów, z czego 75 jest certyfikowanych ekologicznie. Pierwszy certyfikat został nadany już 10 lat temu, numer: PL-01-004268/06/01. Podlegamy stałej kontroli jednostki EKOGWARANCJA.

jasiolka

BioBazar: Czym różni się produkcja ekologiczna od konwencjonalnej?

Jasiołka: Ponieważ w naszym zakładzie nie wszystkie produkty są certyfikowane, dlatego produkcja musi być odpowiednio oddzielona, tak aby nie doszło do zanieczyszczeń. Dlatego najpierw odbywa się produkcja wędlin certyfikowanych, a następnie tradycyjnych.

Generalnie korzystamy z mięsa od lokalnych dostawców, w przypadku produktów ekologicznych, zwierzęta muszą pochodzić z hodowli certyfikowanych – być karmione odpowiednią paszą, wypasane na łąkach podległych kontroli jednostki certyfikującej. Ubój odbywa się wyłącznie w certyfikowanej ubojni, a mięso tego samego dnia rozbierane jest już w zakładzie. Do produkcji stosujemy jedynie ekologiczne przyprawy, których mieszanki sami przygotowujemy. W naszych produktach nie stosujemy konserwantów, tzw. polepszaczy, modyfikowanych białek, soi, błonnika. Wędzimy w odpowiednich piecach na drewnie olchowo-bukowym.

wedlina

Warto wspomnieć, że od 2006 roku dyrektor Zakładu, Pan Paweł Krajmas, jest również członkiem założycielem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Oprócz produkcji najlepszej jakościowo wędliny, zależy nam na szerzeniu idei świadomego odżywiania i uświadamianiu wpływu jakości jedzenia na nasze zdrowie.

kielbasy

BioBazar: Które produkty cieszą się największym powodzeniem?

Jasiołka: Jesteśmy szczególnie dumni z faktu, że aż pięć naszych produktów zostało wpisanych na  Polską Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Poza tym możemy pochwalić się wieloma wyróżnieniami i nominacjami w ogólnopolskich konkursach, jak „Teraz Polska”, „Perła”, „Agro Polska”. Do konkursu „Poznaj Dobrą Żywność” zgłosiliśmy Kiełbasę Swojską Krajaną oraz Salceson Dukielski. Cztery nasze produkty opatrzone są Certyfikatem Swiss Contribution „Made in Karpaty” – są to Kiełbasa Swojska Krajana, Kabanos Dukielski, Wędzonka Dukielska oraz Kiełbasa Sucha Dukielska. Bycie beneficjentem Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, który jest formą bezzwrotnej pomocy zagranicznej przyznanej przez Szwajcarię Polsce w ramach szwajcarskiej pomocy dla 10 państw członkowskich Unii Europejskiej, jest dla nas ogromnym wyróżnieniem. Dostrzeżono potencjał naszych działań za co jesteśmy bardzo wdzięczni.

Warto wspomnieć, że w Zestawieniu „Made in Karpaty” nasze wędliny znalazły się razem z pieczywem tradycyjnym z piekarni Kiełtyka (również Wystawca we wszystkich lokalizacjach BioBazaru), naturalnymi miodami z Gospodarstwa Eko Bałon oraz leczniczą wodą z uzdrowiska Rymanów-Zdrój.

Wśród naszych produktów na wyróżnienie zasługują wędliny surowo-dojrzewające (nowość), których recepturę opracowaliśmy wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie. Wędliny przygotowywane są na wzór tych z południa Europy – najpierw moczone w solance, następnie suszone na powietrzu.

surowo dojrzewajaca

W naszej ofercie jest możliwość zakupienia byka, który w całości pieczony jest przez nas na ruszcie. Ta propozycja okazała się wspaniałą atrakcją podczas pikników, festynów i targów plenerowych.

byk

[zdjęcie dzięki uprzejmości Zakładu Mięsnego „Jasiołka”; źródło: www.jasiolka.com.pl]

BioBazar: Państwa produkty są naprawdę doceniane, także i przez naszych Klientów!

Jasiołka: To prawda, na BioBazarze mamy już naszych stałych odbiorców (uśmiech). Także tutaj, do Dukli, zbaczają Klienci z drogi w Bieszczady oraz przyjeżdżają przy okazji wypoczynku w niedalekim Rymanowie czy Iwoniczu Zdroju.

BioBazar: Produkty od Jasiołki słyną także w świecie!

Jasiołka: (śmiech) Oczywiście! Jesteśmy dumni z tego, że nasze wędliny trafiały na stół ważnych osobistości – m.in. podczas wizyty Papieża Jana Pawła II w 1997 roku. Do tego uczestniczymy w targach na całym świecie – ostatnio w Korei, Japonii, a lada dzień nasze produkty wylatują do USA.

japonia1

[zdjęcie dzięki uprzejmości Zakładu Mięsnego „Jasiołka”; źródło: www.jasiolka.com.pl]

BioBazar: To naprawdę imponujące! Czego zatem życzyć Państwu na dalszy rozwój?

Jasiołka: Życzymy sobie, by świadomość konsumentów na temat wpływu diety, jakości jedzenia na nasze zdrowie stale wzrastała. Bo naprawdę w ekologii tkwi siła i zdrowie! Sami wiemy, że lepiej kupić mniej, ale lepszej jakości.

BioBazar: Zatem tego Państwu i sobie życzymy! Do zobaczenia!

Zapisz

+ Brak komentarzy

Dodaj swój