Skip to content

Wiosenne zioła z Rozalina

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Archiwum BioBazaru

Mijając co sobotę stoisko Bukietu Smaków na BioBazarze wabią nas intensywne zapachy świeżo zerwanych ekologicznych ziół. W Rozalinie uprawiane są w tunelach, panuje tam baśniowy klimat, grządki są nieregularne, rozmaite gatunki przenikają się między sobą tworząc wielobarwne kobierce. Ta bioróżnorodność sprzyja uprawie, która jest dzięki niej mniej podatna na ataki szkodników. W jednym z tuneli zapach jest wyjątkowy, rosną w nim bujne dywany rozmaitych ziół i kwiatów, nad głowami i na ścianach tuneli malownicze linie rysują pnącza i winogrona. W miejscu tym człowiek czuje, że natura dosłownie go przytula. Drugim takim miejscem jest tunel z tycznymi pomidorami, ale wiosna to jeszcze nie jego czas…

Państwo Jabłońscy są z nami co sobotę z szerokim asortymentem świeżo zerwanych zieloności. 

W rolach głównych:

Bazylia odm. Genovese 

To bazylia najbardziej popularna i doceniana przez swój niezwykły zapach i intensywną zieleń liści, to na jej bazie Włosi przygotowują swoje niezastąpione pesto genovese. Mieszkańcy Italii dodają ją także do sosów pomidorowych i mięsnych, do tradycyjnej bruschetty i pełnej sezonowych warzyw zupy minestrone. Bazylia jest nieodzownym elementem popularnej sałatki caprese. Jeśli sami chcecie utrzeć bazyliowe pesto, odm. genovese będzie do tego najlepsza.

Bazylia odm. African Blue 

Ta odmiana ma z kolei liście zielono-fioletowe, o ciemnych, urokliwych przeżyleniach. Jest delikatniejsza, ma cynamonowo-muszkatołowy posmak, w uprawie jest najmniej kapryśna i najlepiej reaguje na zmiany warunków pogodowych, zazwyczaj też najdłużej ze wszystkich odmian jest dostępna.

Bazylia tajska 

Bazylia tajska ma charakterystyczny lekko anyżowy aromat i zdecydowanie najlepiej jej w akompaniamencie dalekowschodnich smaków. Na grządce jest wymagająca, lubi ciepło, stosunkowo szybko kończy się sezon na nią.

Tymianek macierzanka 

Tymianek poprawia apetyt i trawienie w medycynie tradycyjnie stosowany jako środek łagodzący ból gardła. Pięknie pasuje do dań z drobiu, można dodawać go do zup i twarożków. Wspaniała jest feta pieczona z miodem i tymiankiem. Tymianek jest często stosowany jako komponent mięsnych  sosów. Znjdziemy go m.in w klasycznej beuf bourgignon. 

Tymianek cytrynowy 

Ta aromatyczna odmiana o jędrnych listkach doskonała jest do kurczaka, risotto, wiosennej zupy minestrone i pieczonych ziemniaczków. Poza tym pięknie wygląda w doniczce na kuchennym parapecie. 

Lubczyk 

Nasz poczciwy lubczyk ma intensywny umamiczny smak i zapach, jest klasycznym dodatkiem do polskiego rosołu, świetnie pasuje też do ziemniaków z wody i do gotowanego bobu. Poza walorami smakowymi, lubczyk ma zastosowanie medyczne. W celach leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim korzeń rośliny, który wykazuje m.in. właściwości moczopędne, rozkurczające, oczyszczające i wspomagające pracę układu trawiennego. Lubczyk bywa także stosowany w kosmetyce oraz w perfumiarstwie.

Cząber 

Skoro cząber, to przede wszystkim rośliny strączkowe i ziemniaczki! Ziele to ma intensywny ostry aromat, pobudza wytwarzanie kwasu żołądkowego, pomocny jest więc w procesie trawienia tłustych potraw i dań na bazie grochu, fasoli czy soczewicy.

Doskonały jest z ziemniakami pieczonymi.

Estragon

Skoro jesteśmy w szczycie sezonu na szparagi, na pierwszym miejscu wymienię sos berneński, który aromatyzowany jest estragonem właśnie. Sos berneński i szparagi to jeden z lepszych wnalazków ludzkości. Te delikatne wydłużone listeczki świetnie się komponują też z musztardą. Estragon ma goryczkowy, lekko anyżowy smak, sprawdź go z pieczonym drobiem, bo to też bardzo udane połączenie.

Czosnek niedźwiedzi

Niebawem skończy się sezon na czosnek niedźwiedzi, gdy moc rośliny pójdzie w kwiaty, liście zmarnieją i każą na siebie czekać do kolejnej wiosny. Póki aromatyczne liście czosnku są dostępne, korzystajcie, dodawajcie je do twarożków, do śniadaniowych omletów, ucierajcie z nich aromatyczne pesto.