Skip to content

Stoisko Żywe Kultury to przede wszystkim kiszonki. Specjalistą do spraw naturalnej fermentacji jest Pan Tadeusz Dylewski, który od lat kisi w Głodowie na Mazowszu. To on opracowuje receptury i dogląda procesów. Na BioBazarze spotkacie jego charyzmatycznego syna Igora, który zarządza stoiskiem i potrafi o kiszonkach opowiadać bez końca. W jego domu rodzinnym kisiło się na co dzień, Igor wspomina nawet przygotowywaną regularnie kombuchę. W Żywych Kulturach kisi się na wodzie z własnego ujęcia, soli kłodawskiej, najlepszych ekologicznych warzywach i przyprawach. Dostaniecie tu nie tylko ogórki kiszone, kiszoną kapustę i zakwasy, ale także pięć rodzajów kimchi i nietuzinkowych kiszonych surówek, a latem także – uwaga – kiszone arbuzy. Kiszonka to istna probiotyczna bomba, jest żywym organizmem, stale pracuje, aby spowolnić zachodzące w niej procesy, należy trzymać ją w chłodzie. W temperaturze pokojowej kiszonka natychmiast przyspiesza pracę, zaczyna delikatnie buzować i sączyć się spod wieka słoika. O właściwościach naturalnie fermentowanych warzyw można by napisać trylogię, ale skondensujmy to w trzech głównych zaletach – wspierają odporność, regulują pracę jelit, są bogate w składniki odżywcze i witaminy. Jedzenie kiszonek, my Polacy, mamy wpisane w krwioobieg, w ostatnich latach kiszenie stało się jeszcze powszechniejsze, coraz chętniej używamy kiszonek na co dzień i to w coraz odważniejszych, nietypowych zestawieniach. W Żywych Kulturach jest w czym wybierać, w ofercie znajdują się także certyfikowane owoce i warzywa.

Otwarte: środa – sobota

Numer stoiska: 26