Menu

BioBazarowe gotowanie online – kuchnia azjatycka

Drodzy BioBazarowicze!

Zbliżają się wakacje, a więc to będzie czas podróży (w końcu), także tych kulinarnych 🙂

W najbliższy piątek – 11 czerwca od 18.00 pragniemy zabrać Was na prawdziwie azjatycką ucztę. Tym razem przygotujemy krewetki smażone w cieście sezamowym z sosem słodko – pikantnym wraz ze wspaniałymi dodatkami. Jakimi? Zobaczcie w piątek naszą relację, a się dowiecie 🙂

Jedno jest pewnie – będzie pysznie 🙂

Oczywiście gościem naszego kucharza-obieżyświata Marcina będzie niezastąpiona Ola Oslislo, która tworzy z nim fantastyczny duet, który można oglądać i słuchać całymi godzinami. Olę możecie kojarzyć z http://blogostryga.pl/

Do smacznego zobaczenia 🙂 

Przepis na azjatyckie krewetki w tempurze

Składniki:

Krewetki (5 sztuk na osobę)

Olej lub masło klarowane do smażenia

Składniki na sosy :

4 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżka cukru dark muscavado

3 łyżki sosu rybnego

Sok z 2 limonek

Słodki sos chilli dobrej jakości (200 ml)

30g posiekanego obranego ogórka zielonego

½ posiekanej szalotki

2 tajskie posiekane papryczki chilli

2 posiekane słodkie papryczki chilli

Składniki na ciasto :

Mąka pszenna  100 g

Mąka kukurydziana 50 g

Mąka ziemniaczana 50 g

Łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka pasty sambal

3 łyżki ziaren  sezamu

1 rozbite jajko

Woda

Łyżka soli

Łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto:

W misce mieszamy mąki z solą, proszkiem do pieczenia, jajkiem i wodą. Dodajemy sambal, pietruszkę i sezam. Odstawiamy na bok

Przepis na sosy:

Sos ostry: mieszamy w misce tajskie czerwone chilli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanej kolendry, cukier, 2 łyżki sosu rybnego i sok z 1 limonki.

Sos słodko-ostry: w misce łączymy słodki sos chilli, ogórka, 1 łyżkę liści kolendry, sok z 1 limonki limonki, 1  łyżkę sosu rybnego, 1/2 posiekanej szalotki, 2  posiekane ząbki  czosnku i papryczki chilli (słodkie)    

 
Przepis na krewetki:

Krewetki obieramy zostawiając ogonki i oczyszczamy z jelit i następnie dokładnie myjemy.

Krewetki obtaczamy w cieście, a olej lub masło rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Krewetki smażymy około 1-2 minut, wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy liśćmi kolendry i podajemy z sosami.

Smacznego 😊

Bądź na bieżąco!