Menu

Dyskusyjny Klub Książki Kulinarnej

Drodzy BioBazarowicze! Mamy dla Was wspaniałą wiadomość – powraca nasz Dyskusyjny Klub Książki Kulinarnej – wiemy, że nie mogliście się już doczekać tego wydarzenia 🙂

Tym razem podyskutujemy o książce “Słodziutki. Biografia cukru”
Dariusza Kortko i Judyty WatołyA oto krótko o tej niesamowitej pozycji:
Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają, jak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy. Tymczasem dziś zagrożeniem nie jest brak energii, lecz jej nadmiar. Bo wciąż karmimy się cukrem.


Dlaczego królowa Elżbieta I miała czarne zęby? Czy Polacy na Haiti walczyli o niepodległość czy o cukier? Jak radzono sobie bez cukru w czasie okupacji, i za PRL-u, gdy był na kartki? Kto dzisiaj produkuje najwięcej cukru na świecie? I wreszcie co jest bardziej niebezpieczne dla człowieka: cukier? Czy tłuszcz?
Słodziutki to opowieść o substancji, która przebojem wdarła się na nasze stoły i rozpycha się na nich coraz bardziej. Wiele tu historii o wojnach, niewolnikach, wielkich odkryciach geograficznych, powstaniach, piratach, ogromnych fortunach i kryzysach, w których cukier odgrywał pierwszoplanową rolę. Autorzy przytaczają wiele zaskakujących, często mrożących krew w żyłach faktów medycznych, przykładów kryminalnych wręcz praktyk koncernów spożywczych oraz dowodów manipulowania badaniami naukowymi przez lobbystów wielkiego biznesu.Nasz Dyskusyjny Klub Książki Kulinarnej prowadzi Ola Oslislo, którą z pewnością znacie z bloga Ostryga – Ola Oslislo blog o jedzeniu 🙂 Ola to niesamowita osoba, która nie tylko pisze i recenzuje, ale także degustuje i ocenia, jak również rozmawia, prezentuje i opowiada o historii i kulturze jedzenia.Co ciekawe uczestnicy Dyskusyjnego Klubu Książki Kulinarnej będą nie tylko prowadzić ciekawe konwersacje, ale także próbować potraw związanych tematycznie z danymi pozycjami. Bo książka i jedzenie stanowią idealne połączenie

Chcesz dołączyć do naszego Dyskusyjnego Klubu Książki Kulinarnej? Zasady są proste

1. Napisz e-mail na adres t.dabrowski@biobazar.com.pl (imię, nazwisko i numer telefonu)
2. Poczekaj na wiadomość zwrotną
3. Przyjdź do biura po odbiór książki i bonu (wpłacamy w biurze 25 zł, za które zostanie przygotowane przepyszne jedzenie)
4. Przeczytaj min. pół książki, a najlepiej całą, abyśmy mogli przeprowadzić ciekawe dyskusje
5. Przyjdź na BioBazar w sobotę 31 lipca o godzinie 11.00 z uśmiechem – konwersuj na temat książek i skosztuj wybornych smakołyków 🙂

Uwaga! Liczba miejsc jest mocno ograniczona, będzie decydować kolejność zgłoszeń

PS. Mamy dla Was niespodziankę, ale to na razie nasza słodka tajemnica 

Bądź na bieżąco!