Ekologia górą! Mamy twarde dowody!


Ekologia górą! Mamy twarde dowody!

Dyskusje wokół korzyści płynących ze spożywania żywności organicznej versus konwencjonalnej toczą się od dłuższego czasu. Powszechne przekonanie dotyczące wyższości produktów ekologicznych nareszcie doczekało naukowego potwierdzenia!

W prestiżowym dzienniku „British Journal of Nutrition” pojawiła się największa do tej pory analiza danych, która została stworzona przez zespół badaczy, w którego skład wchodziła m.in. dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Zakładu Żywności Ekologicznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Dzięki dokonaniu naukowców, mamy dowód na to, że mięso z kontrolowanych upraw ekologicznych jest znaczniej lepszej jakości, niż to pochodzące z hodowli konwencjonalnej. Znaczące różnice dotyczą zawartości dobroczynnych kwasów omega-3, kwasu linolowego (CLA). Podobnie jeśli chodzi o mleko, które oprócz oczywistego braku zanieczyszczeń antybiotykami i hormonami, ma znacznie wyższą wartość odżywczą i skład mineralny.

Według EFSA (ang. European Food Safety Authority), dieta zachodniouropejska jest zbyt uboga w kwasy tłuszczowe omega-3. Wybór ekologicznego mięsa przyczynia się do zniwelowania tego niedoboru, co niesie za sobą zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego, poprawę funkcjonowania układu nerwowego oraz zwiększenie odporności.

Cieszymy się, że nasze przeczucie znalazło właśnie twardy dowód w nauce! Życzymy wszystkim przede wszystkim zdrowia, a naukowcom gratulujemy i mamy nadzieje na dalsze sukcesy!

Dostęp do artykułu bezpośrednio w „British Journal of Nutrition: Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, alfa tocoferol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta – and redundancy analyses

Notki prasowe w Polskich czasopismach:Wyniki badań międzynarodowego zespołu ekspertów z udziałem naukowców z WNoŻCziK w British Journal of Nutrition
Ekomięso i ekomleko bogatsze w kwasy omega-3

+ Brak komentarzy

Dodaj swój