MANUFAKTURA SERÓW – KOZIA KRAINA

Miasto

Manufaktura ,,Kozia Kraina” powstała z szacunku do natury, z miłości do zwierząt i z pasji do jedzenia, prawdziwego jedzenia.

Nasze miejsce to Jura krakowsko-częstochowska i tu w otoczeniu dzikiej przyrody, niczym nieskażonej ziemi, wśród sosnowych lasów powstają wyjątkowe sery z koziego mleka.

Tworzymy sery według starej sztuki serowarskiej i zgodnie z porami roku.W naszych serach zawarte są smaki wiosny i młodej trawy, lata i pachnących ziół, jesieni i chrupiących żołędzi oraz zimy i szeleszczącego siana.

Od trzech lat jesteśmy samowystarczalni a certyfikacja naszego tradycyjnego gospodarstwa to potwierdzenie naszej pasji i dotychczasowej pracy. Dzielimy się z Państwem wyjątkowym smakiem mleka od kóz z których każda reaguje na swoje imię, każda dostaje codziennie porcje uścisków i miłości, od maluchów po kozy, które już nie dają mleka, ale będą z nami do końca swego życia.

W naszych serach trudno o powtarzalność, ale warto smakować te sery delikatne, jak i te powstające na cydrze jabłkowym, wędzone na słomie owsianej, nacierane olejem lnianym lub białym winem po sery szlachetne, długo dojrzewające np. w popiele drzewnym.

Właśnie z takimi smakami przybywamy w najbliższą sobotę na Bio Bazar  w Katowicach.

 

 

This post is also available in: Polish

Czytaj więcej