Skip to content

Pan Kazik prowadzi gospodarstwo wraz z synem Marcinem. Ekologiczne warzywa, owoce i orzechy uprawiają nad Wisłą w powiecie garwolińskim. Tamtejsza gleba jest żyzna – to teren mad rzecznych, który stwarza idealne warunki dla upraw rolniczych. Pan Kazik był pierwszym rolnikiem z powiatu z certyfikatem ekologicznym. Jak mówi jego syn: „Tata chciał czegoś nowego, stąd obraliśmy kierunek na ekologię.” Pierwszy dokument wydano w 2014 r., od tego czasu gospodarstwo specjalizuje się w warzywach okopowych, kapustnych, ziemniakach, latem ma także pomidory, ogórki i kukurydzę, a w sadach dojrzewają jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie i śliwki. Na stoisku Kazimierza Miąska można się zaopatrzyć w podstawowe, niezbędne do przygotowania domowego obiadu warzywa. Wyrosły na bogatej glebie są więc okazałe i mają całą moc aromatu.

Otwarte: sobota

Nr stoiska: 25

Nr certyfikatu: PL- EKO-12/2020/88PL-EKO-12/2020/60