Skip to content

Pasja, bezkompromisowość i niespotykana precyzja w tworzeniu receptur. Pieczone i Wędzone to rodzinna manufaktura wędliniarska, na której czele stoją bracia Jerzy i Wojciech Karolczyk. Wyroby powstają z najlepszego mięsa, przypraw, bez alergenów i cukru. W każdy produkt zainwestowany jest czas, czas niezbędny, by zamarynować, uwędzić czy wysuszyć wędlinę. O tym, że cierpliwość popłaca mówimy często, tutaj jest kolejny niezbity na to dowód. Specjalnością Pieczone i Wędzone niewątpliwie są wędliny z dziczyzny. Od początku istnienia marki dążeniem Braci Karolczyk było przywrócenie dzikiemu mięsu dawnej estymy i jednocześnie nadanie mu takiej formy, by było atrakcyjne dla współczesnego odbiorcy. Mięso z sarny, jelenia, dzika jest naturalne, ma skoncentrowany smak i wcale nie powinno być kojarzone wyłącznie z ciężką kuchnią zimową. Dojrzewające wędliny nadają się przednio na wieczorną deskę, świetnie się sprawdzają podczas urlopu, jedzone w słońcu, popijane zacnym winem lub piwem. Dziczyzna ma tyle smaku, że nawet niewielki jej udział w daniach, nasyci potrawę złożonym aromatem. Poza flagowymi kiełbasami, polędwicami i innymi długo dojrzewającymi rarytasami, w ofercie Pieczone i Wędzone znajdziecie świetne wędliny wieprzowe i masę przetworów. To są dania wprost stworzone, by zabrać je ze sobą w podróż, z pietyzmem doprawione, zbalansowane, bogate. Smakosze często mają problem, by dobrze zjeść w podróży, oferta Pieczone i Wędzone stworzona jest właśnie dla nich, dla ludzi, dla których jakość ma kluczowe znaczenie. Od niedawna działalność firmy poszerzyła się o produkcję jakościowej garmażerki, na stoisku sprzedawane są więc także świeże zupy, kluski i pierogi, powstające pod okiem samego Adama Gesslera. 

Zapraszamy od WTORKU do SOBOTY.

Numer stoiska: 26