Skip to content

Firma powstała z wdzięczności

Firma Polska Róża zrodziła się z wdzięczności. Jej początki sięgają 1979 roku. Założycielem był Pan Ernest Michalski, który znalazł w róży ratunek, przez lata chorował bowiem na szkorbut. Przypadłość ta wynika z niedoborów witaminy C, kuracje syntetyczną witaminą nie przynosiły efektów u Pana Ernesta, a wyroby z naszej rodzimej, przepięknie pachnącej dzikiej róży okazały się skuteczne w terapii. Tak oto, chcąc się dzielić dobrem i wiedzą o tej niedocenianej roślinie zaczął uprawiać różane krzewy, a ich płatki i owoce przetwarzać.

Różane plantacje w Kotlinie Kłodzkiej

Polska Róża posiada własne ekologiczne plantacje dzikiej róży, rozciągają się one na powierzchni kilkunastu hektarów w Kotlinie Kłodzkiej. Część surowca pochodzi od zaprzyjaźnionych plantatorów. Dzika róża poza tym, że jest istną skarbnicą witaminy C, jest też niewymownie smaczna – w kuchni polskiej od wieków stosowana była jako komponent słodkich wypieków, a sok z róży dodawany był do ciepłych naparów.

Polska Róża – owoc obietnicy Pana Ernesta – to rodzinna firma z tradycjami, której kunszt i renoma trwają już od ponad czterech dekad.

Ile w tym dobrego!

W 100 ml soku z róży jest aż 450 mg naturalnej witaminy C (już po pasteryzacji).

Jak mówią twórcy marki, ich siła tkwi w prostocie. Każdy z pięciu płatków Polskiej Róży symbolizuje wartości, którymi się kierują: wykorzystanie lokalnych owoców, naturalny skład, wysoką jakość, dbałość o każdy produkt i miłość do natury.

Na Biobazarze dostępna jest cała oferta Polskiej Róży – naturalne soki NFC (bezpośrednio tłoczone z owoców 100% – np. z owoców róży, malin, czarnego bzu, pokrzywa i wiele innych. Znana i ceniona od lat konfitura z płatków róży, a także syropy owocowe, np. malinowy, kurkumwo-imbirowy, z pędów sosny oraz wszystkie nowości. Spora część asortymentu posiada certyfikat ekologiczny.