Przepis Pawła Suwały szefa kuchni Minute Steak Corner na BioBazarze
Frytki wywodzą się z Belgii. Muszą być chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, te oryginalne belgijskie zazwyczaj są dość szerokie. Można je podać z sosem lub polać sosem. W Belgii uwielbiają jeść je nie tylko z ketchupem, ale także z sosami na bazie majonezu. My lubimy smażyć frytki w domu, bo mamy na BioBazarze rzepakowy olej ekologiczny o neutralnym zapachu, który nadaje się do tego pierwszorzędnie.
Gdy już usmażycie swoje frytki, mamy dla Was sprawdzony pomysł prosto z Antwerpii – do klasycznego majonezu dodajcie nieco pasty truflowej, otrzymacie w ten sposób aromatyczny majonez smakowy.
Sugestia odmian: Gala, Melody.
Składniki:
- 1kg ziemniaków Gala EKO Barwy Zdrowia
- olej do smażenia EKO Biosprawiedliwi
- sól Maldon
- majonez
- pasta truflowa Bals’Amore
Krok po kroku:
- Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w słupki 8mm, wymocz w wodzie 20min.
- Rozgrzej olej do 130 stopni, wysusz ziemniaki, smaż 8 min. aż będą miękkie, wyjmij i wystudź.
- Rozgrzej olej do 175 stopni i krótko smaż aż będą złote i chrupkie.
- Podawaj z solą morską i majonezem smakowym.