Skip to content

Frytki belgijskie

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Przepis Pawła Suwały szefa kuchni Minute Steak Corner na BioBazarze

Frytki wywodzą się z Belgii. Muszą być chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, te oryginalne belgijskie zazwyczaj są dość szerokie. Można je podać z sosem lub polać sosem.  W Belgii uwielbiają jeść je nie tylko z ketchupem, ale także z sosami na bazie majonezu. My lubimy smażyć frytki w domu, bo mamy na BioBazarze rzepakowy olej ekologiczny o neutralnym zapachu, który nadaje się do tego pierwszorzędnie. 
Gdy już usmażycie swoje frytki, mamy dla Was sprawdzony pomysł prosto z Antwerpii – do klasycznego majonezu dodajcie nieco pasty truflowej, otrzymacie w ten sposób aromatyczny majonez smakowy.

Sugestia odmian: Gala, Melody.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w słupki 8mm, wymocz w wodzie 20min.
  2. Rozgrzej olej do 130 stopni, wysusz ziemniaki, smaż 8 min. aż będą miękkie, wyjmij i wystudź.
  3. Rozgrzej olej do 175 stopni i krótko smaż aż będą złote i chrupkie.
  4. Podawaj z solą morską i majonezem smakowym.