Skip to content

W lipcu, sierpniu i wrześniu dojrzewa borówka amerykańska – owoc świetny do jedzenia ot tak, jak również do wypieków i na przetwory. O tym, jak wyjątkowo smakuje ekologiczna borówka z Powielina wielu zdołało się już przekonać, spróbowawszy raz, nie sposób nie wrócić po więcej.

Jak to się zaczęło?

Gospodarstwo Powielin powstało jako naturalne następstwo pasji właścicielki. Pani Jola Turkiewicz przez długie lata pracowała jako tłumacz przysięgły, a rolnictwem zajmowała się po godzinach, na tyle, na ile czas pozwalał.  Przechodząc na emeryturę, postanowiła nadać nową wartość swojej pasji, założyła gospodarstwo, a w 2009 r. uzyskała na nie certyfikat ekologiczny.  Do dziś z sukcesami, zapałem i miłością oddaje się temu zajęciu. Podczas gdy Mama dogląda owoców na miejscu, na BioBazarze spotkacie najczęściej córkę Pani Joli – Asię. Asia zna smaki Powielina jak mało kto, od dziecka podpatrywała receptur na najlepsze ogórki małosolne, ugniatała z Mamą kiszoną kapustę, wyciskała soki, pracowała na polu i zrywała najdorodniejsze owoce w sadzie…

Wybierz swoją ulubioną odmianę

Powielin to wielohektarowe gospodarstwo na Mazowszu. Rosną tu borówki siedmiu odmian: Earli, Huron, Spartan, Duke, Bluecrop, Chandler, Toro. Każda z nich jest nieco inna, są odmiany, jak Toro, o bardzo słodkich owocach, są też bardziej kwasowe, duże lub malutkie. Na domowe przetwory najlepiej nadają się borówki dojrzewające w sierpniu. Sezon trwa dość długo, bo całe lato, można więc wypróbować ich wszystkich i wybrać swoje ulubione. Borówka amerykańska świetnie wypada jako dodatek do ciast, zwieńczenie naleśników i omletów na słodko, genialna jest z gęstym jogurtem greckim i miodem. My lubimy ją szczególnie w sernikach na zimno i w torcie bezowym. Jej jędrne owoce są bardzo dekoracyjne, nie puszczają soków, świetnie się więc nadają do ozdabiania tortów i deserów.

Ekologiczna uprawa borówki

Krzewy borówek lubią kwaśną, dobrze nawodnioną glebę, w Ekologicznym Gospodarstwie Powielin zasilane są naturalnym nawozem z pokrzywy, kurzakiem pozyskiwanym od kur z własnej hodowli, a także zieloną masą z siekanych roślin motylkowych. 

Poza pysznymi borówkami amerykańskimi w Powielinie uprawiane są także ekologiczne warzywa i inne owoce – kupicie je na BioBazarze od wtorku do soboty, na stoisku dostaniecie także znakomite przetwory z borówki, pomidorów, dyni, kiszoną kapustę i kiszone ogórki.

Korzystajcie z sezonu na soczyste, pełne słońca ekologiczne borówki. Zapraszamy po nie na stoisko Pań Turkiewicz z Powielina.