Podczas ostatniej rozmowy Pan Maciej Jabłoński zdradził mi przepis na swoją ulubioną sezonową sałatkę, jeszcze tego samego dnia postanowiłam ją przetestować, była obłędna i cudownie prosta. Cały sekret tkwi w najlepszych, naturalnie uprawianych warzywach. Tutaj nie trzeba nic więcej. Najważniejszym składnikiem są gruntowe pomidory Dromader, o których wiersze można by pisać. Pan Maciej przyznaje, że to jego pomidorowy ulubieniec. Odmiana ta jest niepozorna, ani kolor nie jest spektakularny, ani kształt nie zachwyca, smak za to jest nieprawdopodobny. Mimo pospolitej urody, Dromader jest według mnie pomidorem idealnym.
W Bukiecie Smaków ziemia nawożona jest obornikiem, a jako środek ochrony roślin stosowane są opryski z pokrzywy, wrotyczu, skrzypu i drożdży, ewentualne ogniska zarazy usuwane są ręcznie. Uprawy ekologiczne wymagają stałego nadzoru i nieustającej pracy rąk ludzkich, ta troska przekłada się na smak warzyw. Nietypowym dodatkiem do sałatki jest pachnotka (z łaciny Perilla), której aromatyczne liście ciekawie łączą się ze smakiem pozostałych składników. Pachnotka ma intensywny kwiatowy smak i lekko omszałe liście. Duet ten uzupełnia dojrzałe awokado, cebula i odrobina dobrej oliwy. Państwo Jabłońscy w sezonie na Dromadery, jedzą michę tej sałatki co dnia, przetestowałam i muszę przyznać, że to bardzo smaczny sezonowy zwyczaj.
- 6 pomidorów Dromader
- 1 dojrzałe awokado
- 1 cebula
- kilka listków pachnotki
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Pokrój składniki, listki pachnotki pozostaw w całości, polej oliwą i dopraw – ot, cała filozofia!
Tekst i zdjęcia: Agata Koton