Lawendowa Spiżarnia Pod Wiatrakiem, to dokładnie takie miejsce, jakie lubimy najbardziej: pełne pasji, troski o innych i nasze wspólne otoczenie, radości z własnej pracy i satysfakcji z tego, jak bardzo doceniacie jej owoce. Jeżeli zastanawialiście się, czy można rzucić to wszystko i uprawiać lawendę – to tak, można.
Pani Dorota i Pan Piotr od 2016 prowadzą Lawendową Spiżarnię i mają się świetnie, a my – wraz z nimi. Uprawiana na plantacji ekologiczna lawenda stanowi aromatyczny i wartościowy składnik wielu smakołyków. Nie będzie przesadą napomknąć, że lawenda w medycynie ludowej obecna jest od wieków. Zdrowotne właściwości lawendy doceniane są szeroko. Lawendowe kwiaty stanowią źródło cennych kwasów, jak ten oleanolowy lub ursolowy. Dostarczą nam również substancji działających kojąco na wiele układów naszego ciała, w tym – pokarmowy.
A skoro już o tym mowa – kojący zapach lawendy odnaleźć możecie w produkowanych Pod Wiatrakiem naturalnych ciastach, konfiturach, sokach, ciasteczkach i herbatach – sami więc rozumiecie, że spiżarnia pachnąca lawendą, to żadna przenośnia. Jeżeli zaś szukacie nowych smaków, to polecamy Waszej uwadze autorskie masło jabłkowe, czyli delikatny i gładki, długo powstający mus jabłkowy, wysokie serniki oraz sycące, aromatyczne makowce. Od niedawna możecie o nie zapytać na katowickim stoisku MyEcoLife, w każdą środę i sobotę.
Na plantacji Pani Doroty i Pana Piotra uprawia się obecnie, aż 10 odmian tej niesamowitej rośliny. Lawenda ma zastosowanie nie tylko w kuchni i ogrodzie, ale skoro nas odwiedzacie, pewnie już to wiecie. Jest cennym składnikiem wielu środków codziennej pielęgnacji oraz… ekologicznych środków czystości używanych w domu – a tych również śmiało możecie szukać na katowickim BioBazarze.
A może mielibyście ochotę na naturalne, lawendowe kadzidła i aromatyczne zawieszki? Albo dopadły Was wątpliwości, co wybrać? Powiemy to co zwykle: zapytajcie wystawcę! Do zobaczenia!