BioBazar od początków swego istnienia stawia przede wszystkim na producentów ekologicznych, czyli takich, którzy posiadają certyfikat wydany przez odpowiednią jednostkę. Organiczne produkty to te, które widnieją na takim certyfikacie. Ekologiczna produkcja to niełatwa droga, obarczona większym ryzykiem, jednak producenci je podejmują, stawiając jakość i zdrowie zawsze na pierwszym miejscu. Niezmiennie wspieramy ekologię, promujemy certyfikowane rolnictwo i wytwórczość, ponieważ wiemy, że są one gwarantem spełniania restrykcyjnych kryteriów, które w przypadku konwencjonalnej produkcji żywności już dawno przestały być normą.
Jednocześnie chcemy oferować możliwie szeroki wachlarz produktów, a niektórych po prostu nie znajdujemy u certyfikowanych dostawców. Dlatego na naszym targu pojawiają się także Wystawcy słynący z wyrobów rzemieślniczych, niecertyfikowanych – mamy tu zatem ryby z niewielkich lokalnych hodowli, chleby z małych pracowni wyrastające godzinami na dobrej mące i naturalnym zakwasie, wędliny z dziczyzny, która z zasady certyfikacji nie podlega albo takie, które wytwarzane są z niespotykaną wręcz dbałością o zgodność z tradycją. Widzimy dużą wartość w takich wyrobach, znamy nieszablonowe podejście ich twórców, wiemy, że za punkt honoru biorą jakość.
Rzemieślnicze podejście doprawione solidną dawką serca
Jednymi z takich Wystawców są Dorota i Włodek Orzechowscy, kochacie ich wyroby, ich kabanosy z karpia rozchodzą się na pniu, a paprykarz z wędzonego karpia to specjał, który od lat nie schodzi z kanonu biobazarowych bestsellerów. Musicie przyznać, że trudno o lepszego karpia. Niejeden się już zdziwił, że ten gatunek ryby tak może smakować!
W Jastrzębich Kątach karpie hodowane są od dawien dawna, w gospodarstwie Doroty i Włodka powstają genialne wyroby z tej wpisanej w rodzimą tradycję ryby. Bazą jest karp, ale uzupełniają go ekologiczne warzywa z własnego gospodarstwa. Ryby żywią się zbożem i wydziobują z dna co ciekawsze dla nich kąski. Produkcja jest na wskroś tradycyjna, choć nie jest certyfikowana.
Dziki Kaczor z kolei to firma specjalizująca się w wędlinach i daniach z dziczyzny. Przemek stojący za jej sterami jest niezwykle kreatywny i od lat promuje dziczyznę pokazując nieoczywiste na nią sposoby. Mięso dzikich zwierząt jest bogate w smaku i wbrew utartym stereotypom świetnie pasuje do jadłospisu każdej z pór roku. Dzikie zwierzęta mają zróżnicowaną naturalną dietę, są wybiegane, mięso, podobnie jak w przypadku mięsa zwierząt hodowlanych jest przebadane i bezpieczne. Dziczyzna z zasady nie podlega certyfikacji, ponieważ zwierzęta żyją dziko i żywią się naturalnie, jedzą to co najlepszego funduje im las.
Piekarnia Tiflisi specjalizuje się w wyrobach gruzińskich, właściciele przyjechali do Polski ponad 10 lat temu i od tego czasu z pietyzmem odtwarzają wytęsknione smaki swojego kraju. Piekąc i gotując wg receptur z domów rodzinnych są tak wierni tradycji, że nawet ser do wypieków robią własnoręcznie. Chaczapuri i puri powstają w tradycyjnym piecu tone – bez tego pieca nie ma oryginalnego gruzińskiego pieczywa. By wykonać tradycyjny zakaukaski sos tkemali Panie zbierają nieco zapomniane u nas mirabelki. To są smaki nie do podrobienia!
Najlepsza jakość
Kupując na BioBazarze macie pewność starannej selekcji. Trzon naszej oferty niezmiennie stanowią produkty ekologiczne. Tam gdzie nie ma certyfikatu, jest rzemieślnicze podejście, skrupulatny dobór surowców, ręczna robota, ogrom serca i szacunku do najlepszej kulinarnej tradycji. Chcemy Wam dawać szeroki wybór, jakiego ekologia, z racji pewnych ograniczeń często nie jest w stanie zagwarantować.
Abyście mieli jasność, który produkt jest eko, cenówki BioBazaru występują w dwóch wersjach. Tam gdzie na cenówce widnieje znak zielonego listka – produkt jest certyfikowany ekologicznie, tam gdzie go nie ma, nie jest z powodów opisanych powyżej.
Na każdym stoisku oferującym ekologiczną żywność znajdziecie dodatkowo kod QR odsyłający do aktualnego certyfikatu – kod wystarczy zeskanować telefonem. W dokumencie wylistowane są produkty z danego stoiska, które przeszły certyfikację jednostki kontrolującej. Nasi Wystawcy są zobowiązani przesyłać nam aktualizacje swoich certyfikatów. Wersja papierowa dokumentów jest zawsze do wglądu w naszym biurze.
Dawajcie nam znać jakie produkty chcielibyście widzieć na BioBazarze, asortyment tworzymy dla Was, to Wy wskazujecie nam kierunek działań. Twórzmy nadal wspólnie to unikalne miejsce, wspierając lokalną wytwórczość, ekologię, rzemiosło i ludzi, którzy od lat wierni są tym szlachetnym ideom.
Tekst: Agata Koton