Polędwica z dorsza atlantyckiego to nader delikatne, białe mięso. Na stoisku Fisk dostaniecie dorsza poławianego z dzikich stanowisk. Proponujemy zamknąć go w pierogach, pierogi to zawsze dobry pomysł. Farsz powstaje w okamgnieniu z kilku prostych składników. Trochę zabawy jest z lepieniem, ale warto! Takie pierogi z dorszem to idealny, lekki obiad. Lubimy podawać go na dwa sposoby, polane topionym masłem lub sosem śmietanowym z koperkiem. Do tego jakiś przyjemny, dobrze schłodzony płyn w kieliszku i z miejsca robi się błogo…
- 0,5 kg polędwicy z dorsza z Fiska
- 1 mała cebula
- Łyżeczka masła
- Odrobina świeżego koperku
- Sól i pieprz drobno mielony
- Mąka pszenna od Adama Furgały 0,5 kg
- Ciepła woda ok. szklanki
- Jajko (nie jest konieczne, ale wpływa na konsystencję ciasta, nieco je utwardza)
- Olej rzepakowy 1 łyżka
1. Polędwicę z dorsza przecisnąć przez maszynkę lub zmiksować w malakserze.
2. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na odrobinie masła
3. Dodać cebulę do masy rybnej, doprawić solą, pieprzem i koperkiem
4. Przygotować ciasto – w malakserze powstanie raz dwa, można też połączyć składniki w misce. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca. Dodać jej tyle by powstało gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Na tę ilość mąki powinna być ok. szklanka wody. Dodać jajko i olej, który uelastyczni całość.
5. Cisto odstawić pod przykryciem na 10 minut.
6. Wałkować ciasto cienko, wykrawać szklanką lub obręczą kółeczka.
7. Na każde kółko nałożyć farsz. Lepić, ugotować na osolonym wrzątku.
8. Polać topionym masłem
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal