Stoisko ECOwybrane oferuje ekologiczne produkty pochodzące głównie z małych włoskich manufaktur. Ponadto dostaniecie u nich węgierskie wędliny, polskie i greckie sery, wspaniałe przetwory i wina.
Makarony wyciskane w tradycyjnych formach z brązu
Tym co przyciąga uwagę od pierwszego spojrzenia jest niebywały wybór makaronów w nietypowych kształtach. Mamy tu kluseczki proste, poskręcane, krótkie, długie, dość wymienić rodzaje: scialatielli, zitoni, tortiglioni, festoni, spaccatielli, tubetti, candele lunghe, faraglioni, mezzi paccheri, calamarata. Wystarczy chwilkę pobuszować wśród regałów stoiska i w mig człowiek się czuje zainspirowany.
Pastificio Minardo to certyfikowana wytwórnia makaronu z solidnym zapleczem – ekologiczne mąki wytwarzane są tu z ziaren z własnego gospodarstwa. Makarony z ekologicznej mąki semoliny, którą wytwarza się z historycznej pszenicy twardej sycylijskiej odmiany Risello. Tak skrupulatne podejście do tradycji to rzadkość we współczesnym świecie. Ziarna składowane są w silosach wydrążonych w skałach. Przemiał odbywa się na kamiennych żarnach i specjalnych cylindrach, przygotowanych tak, aby zachować zarodki bogate w witaminę E. Powstałą mąkę zagniata się w temperaturze pokojowej z wykorzystaniem lokalnej wody mineralnej. Kształty wytłaczane są w specjalnych formach z brązu. Suszenie gotowego makaronu odbywa się w ściśle określonej temperaturze, 36-38 ° C i trwa od 24 do nawet 75 godzin.
Położona w okolicach Neapolu Manufaktura L’Anima di Grano z kolei uchodzi za najlepszą wytwórnię makaronów w całych Włoszech. Okazuje się, że klimat robi tu robotę. Bliskość gór i morza znacząco wpływa na wilgotność powietrza, która jest tutaj idealna do suszenia ciasta makaronowego. Suszy się je w sposób naturalny, bez dodatkowego podgrzewania. Kształty wyciska się w specjalnych formach, które nadają kluseczkom pożądaną porowatość, dzięki niej sosy lepiej przylegają do makaronu. Ciasto powstaje na bazie mąki semolina z twardej odmiany pszenicy durum. Woda wykorzystywana przy produkcji pochodzi z lokalnych górskich źródeł.
Włoskie, węgierskie, greckie i polskie składniki w jednym daniu? To ma sens!
Odwiedzając stoisko ECOwybrane można skomponować pełnowymiarowe menu rodem z Italii. Na przystawkę warto wziąć świetne wegańskie pasty do pieczywa – mamy do wyboru paprykowe, z bakłażanów, cebuli, orzechów i z cukinii. Znakomite antipasti to także włoskie wędliny, zagrodowe sery z polskich gospodarstw i konfitury, które z tymi serami pięknie się łączą. Warto spróbować serów chociażby z konfiturą figową, pomarańczową lub gruszkową. Caponata sycylijska będzie świetna zarówno z chlebem jak i z makaronem. Po miłym wstępie możemy zrobić klasyczną włoską pastę – faszerowane muszle, lazanię, lub spaghetti… Na stoisku kupicie doskonałe pomidory, passaty i koncentraty. Marka Prima Bio dostarcza przetwory z warzyw z własnej ekologicznej plantacji. Poza pomidorami w ofercie mają szparagi, brokuły i bakłażany w zalewie.
Zachęcamy do eksperymentów w kuchni. Elementy włoskie z powodzeniem spleść można z węgierskimi i polskimi – pikantna kiełbasa, do tego marynowana dynia, białe wino, pomidory, makaron i mamy wspaniały, prosty posiłek gotowy!
Znakomite oliwki i suszone pomidory świetne będą zapieczone z grecką fetą firmy Menikio. Dostępne na stoisku greckie ekologiczne sery z Tracji to nie tylko słynna feta, ale także genialny owczy ser twardy Graviera i śniadaniowy owczy Kefalotiri.
Moim odkryciem jest wędzona słonina z Mangalicy, którą można wzorem Włochów serwować na ciepłej grzance albo wypróbować moją na nią metodę – stopić pokrojoną drobno słoninę na skwarki i usmażyć na niej najlepszą pod słońcem jajecznicę z jajek z Grochówki.
Na stoisku jest spory wybór drobnych makaronów, które są genialne nie tylko do bulionów i rosołów, ale także do włoskiej gęstej zupy minestrone. Minestrone można przygotować o każdej porze roku z dostępnych sezonowo warzyw – zimą świetną bazą do jej przygotowania może być jarmuż, ziemniaki, marchew, seler naciowy, białe wino. Po ugotowaniu warto całość doprawić zielonym pesto i twardym serem krowim.
ECOWybrane to także świetne zioła suszone w pęczkach, szczególnie warta uwagi jest szałwia, jej duże, omszałe liście doskonałe są smażone w maśle klarowanym. Można je potraktować jako chrupiącą przekąskę albo takim smakowym masłem polewać pierogi, makaron, pieczoną dynię i bataty.
W najbliższy weekend będzie okazja by spróbować węgierskich wędlin, greckich serów i świetnych wegańskich kremów orzechowych.
Zapraszamy na degustację od 10:00 przy stoisku nr 20.
Tekst: Agata Koton