Labneh to bliskowschodni twarożek przygotowywany na bazie jogurtu greckiego. Zrobienie go w domu jest banalnie proste, wystarczy wymieszać jogurt z solą i ewentualnie lubianymi przyprawami – zatar, sumak, zioła prowansalskie, jadalne chwasty bądź cokolwiek na co masz ochotę. Można jeść do śniadania albo w formie bliskowschodnich mezze, przed większym posiłkiem.
Składniki:
- duży jogurt grecki Olivea
- ⅓ łyżeczki soli
- opcjonalnie sezam, sumak, tymianek lub inne ulubione dodatki, oliwa do podania
Wykonanie:
- Wymieszane składniki należy przełożyć na gazę lub czysty skrawek tetry, ułożone na sicie. Zwinąć krańce gazy formując rodzaj sakwy, docisnąć delikatnie. Odstawić do lodówki na całą noc lub dłużej. Im więcej czasu postoi, tym bardziej zwarta będzie konsystencja labneh.
- Po wyjęciu z gazy, przełożyć na talerz, rozsmarować łyżką, polać dobrym tłoczonym na zimno olejem lub aromatyczną oliwą, posypać ziołami, sezamem, warzywami – czym chcecie. Ja w domu przygotowuję labneh co najmniej raz w tygodniu, wszyscy domownicy go uwielbiają.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal