Skip to content

Korzystamy z dobrodziejstw BioBazaru na co dzień, mamy swoje ulubione wyroby, mamy stoiska, które odwiedzamy szczególnie często, mamy też ogromną radochę
z odkrywania coraz to nowych, nieznanych nam wcześniej produktów. Wystawcy BioBazaru to prawdziwi pasjonaci, którzy nawet wytrawnych, wyrobionych smakowo klientów potrafią niejednym zaskoczyć. Poniżej ciekawostki zebrane z BioBazaru. Stan na sierpień 2023 🙂

  1. TOMATILLO – dostępne jest od sierpnia na stoisku Bukietu Smaków u Państwa Jabłońskich. To inaczej miechunka pomidorowa, wyglądem przypomina pomidor, jednak nie wybarwia się na czerwono, jest twardsza i pokrywają ją charakterystyczne płatki skórzastej osłonki. U nas, w Polsce nie jest bardzo popularna, jada się ją na co dzień w Meksyku, gdzie jest podstawą dla popularnej salsa verde. Jak zrobić salsę?

Pokrojone w plastry tomatillo, kilka szalotek, ząbków czosnku, ostrą zieloną papryczkę należy ugrillować na patelni, następnie zmiksować z natką kolendry, doprawić solą i sokiem z limonki.

Taki sos smakuje znakomicie z grillowanym mięsem albo grzybami z rusztu. Świetnie podkreśla smak meksykańskich tacos, nachos i tortillas.

  1. OGÓREK CHIŃSKI – powyginany, długaśny, kolczasty – taka jego uroda. Jest to ogórek zwarty, o niewielkim gnieździe nasiennym. Świetnie nadaje się do sushi i do sałatek, ponieważ długo pozostaje jędrny. Popularny jest w Azji, u nas na BioBazarze także ma swoich wiernych fanów. Latem znajdziecie go na stoisku Bukiet Smaków. 
  1. MAKARON SHIRATAKI w 100 g ma zaledwie 7 kcal! Powstaje z bulw dalekowschodniej rośliny konjak, jego głównym składnikiem jest woda. Konieczne jest przepłukanie go przed użyciem i poddanie krótkotwałej obróbce termicznej.
    To świetna rzecz dla osób na diecie niskowęglowodanowej, wegańskiej
    i bezglutenowej.

Smak jest nienachalny, zapach przywodzi na myśl wodorosty i niemal znika po opłukaniu, przyjemna jest konsystencja tych kluseczek, nadają się do zup i do sosów. Shirataki w wielu kształtach kupicie na stoisku Eco4You.

  1. POLVORONES czyli hiszpańskie ciasteczka na bazie smalcu wieprzowego
    i cynamonu. U źródła polvorones piecze się w czasie świąt Bożego Narodzenia, do ciasta zazwyczaj dodaje się też migdały. Słodycz to niezwykły, ciastko ma sypką konsystencję, w niczym nie przypomina kruchych ciasteczek, jeśli nie jedliście, spróbujcie – to jest rzecz absolutnie zaskakująca. Na BioBazarze dostaniecie je na stoisku Buenata.
  1. SOLIRÓD potocznie zwany szparagiem morskim, spotkać go można na morskich pobrzeżach, a na BioBazarze na stoisku Fisk.store. W Polsce soliród nie jest popularny, w Belgii, Holandii i Danii jada się go na surowo lub marynuje. My na BioBazarze lubimy mówić, że to jod do chrupania, ponieważ ma bardzo intensywny słony smak morza. Można dodawać do sałatek, serwować z rybami. Wygląda pięknie i intryguje smakiem.
  1. ŁUBIN to lubiana przekąska w Hiszpanii i Portugalii, u nas rzadki rarytas, dostaniecie go na stoisku Smaków Portugalii. Łubin można jeść bez dodatków, wzbogacić nim sałatkę albo zrobić z niego wegańską pastę do chleba. Łubin jest pyszny, ale może alergizować, więc jedząc go po raz pierwszy należy dawkować sobie próbnie mikro dawki. 
  1. KOSMETYKI NA BAZIE ŁOJU WOŁOWEGO

Łój wołowy to zapomniany i trudno dostępny współcześnie składnik, bogaty
w substancje odżywcze niezbędne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Na BioBazarze mamy Wystawcę, który na bazie łoju tworzy kosmetyki o szerokim spektrum działania. W Firmie Beyond Functional Food łój jest podstawą dla powstania kremów, maści i balsamów, ma bowiem cudowne właściwości odżywcze, pielęgnacyjne, ochronne i nawilżające. Produkty te są niemal bezwonne, albo delikatnie pachnące dzięki dodatkom naturalnych składników roślinnych. Linia kosmetyków BFF jest rewolucyjna patrząc
z perspektywy czasów współczesnych, jednak odwołuje się do najbardziej tradycyjnych i naturalnych praktyk. Co więcej w BFF łój pozyskiwany jest
z zaprzyjaźnionych gospodarstw, gdzie krowy karmione są wyłącznie trawą
z czystych ekologicznie terenów. Naturalny skład to dla twórców marki nie tylko brak sztucznych dodatków, polepszaczy czy wypełniaczy, ale także zapewnienie, że łój nie będzie miał na żadnym etapie oczyszczania styczności
z plastikiem oraz sztucznymi, powlekanymi powierzchniami i materiałami.

  1. DIKTAMOS KRETEŃSKI to górska roślina porastająca wąwozy na Krecie. Zapach
    i smak ma zbliżony do oregano, listki od niego większe i omszałe. Właściwości tego ziela doceniane były już przez starożytnych, wśród Kreteńczyków do dziś roślina ta uchodzi za remedium na rozmaite dolegliwości. Można stosować jak przyprawę albo zalać wrzątkiem i pić w formie herbatki. Na BioBazarze diktamos dostępny jest na stoisku Olivea – grecka z natury.
  1. LODY  Z OWCZEGO MLEKA to nasz BioBazarowy hit. Michał, prowadzący lodziarnię Kanka w Płońsku i Magda z gospodarstwa w Śródborzu w tandemie stworzyli jedne z lepszych lodów na planecie Ziemia! Mleko pochodzi od środborskich owiec, lawenda z plantacji Magdy. Lody powstają zatem na bazie lokalnych, super świeżych składników, Michał tworzy je korzystając z najlepszych włoskich wzorców. Takich lodów nie doświadcza się na co dzień, a na BioBazarze można!
  1. FIOLETOWE ZIEMNIAKI dostaniecie na stoisku Ekologicznego Gospodarstwa Hipsz. Są drobne, mają przepiękne fioletowe wnętrze, charakterystyczny lekko orzechowy smak, nadają się znakomicie do sałatek i farszów. Aby zachować intensywny kolor ziemniaków najlepiej ugotować je ze skórką na parze, a obrać dopiero po ugotowaniu. 

Tekst: Agata Koton