Korzystamy z dobrodziejstw BioBazaru na co dzień, mamy swoje ulubione wyroby, mamy stoiska, które odwiedzamy szczególnie często, mamy też ogromną radochę
z odkrywania coraz to nowych, nieznanych nam wcześniej produktów. Wystawcy BioBazaru to prawdziwi pasjonaci, którzy nawet wytrawnych, wyrobionych smakowo klientów potrafią niejednym zaskoczyć. Poniżej ciekawostki zebrane z BioBazaru. Stan na sierpień 2023 🙂
- TOMATILLO – dostępne jest od sierpnia na stoisku Bukietu Smaków u Państwa Jabłońskich. To inaczej miechunka pomidorowa, wyglądem przypomina pomidor, jednak nie wybarwia się na czerwono, jest twardsza i pokrywają ją charakterystyczne płatki skórzastej osłonki. U nas, w Polsce nie jest bardzo popularna, jada się ją na co dzień w Meksyku, gdzie jest podstawą dla popularnej salsa verde. Jak zrobić salsę?
Pokrojone w plastry tomatillo, kilka szalotek, ząbków czosnku, ostrą zieloną papryczkę należy ugrillować na patelni, następnie zmiksować z natką kolendry, doprawić solą i sokiem z limonki.
Taki sos smakuje znakomicie z grillowanym mięsem albo grzybami z rusztu. Świetnie podkreśla smak meksykańskich tacos, nachos i tortillas.
- OGÓREK CHIŃSKI – powyginany, długaśny, kolczasty – taka jego uroda. Jest to ogórek zwarty, o niewielkim gnieździe nasiennym. Świetnie nadaje się do sushi i do sałatek, ponieważ długo pozostaje jędrny. Popularny jest w Azji, u nas na BioBazarze także ma swoich wiernych fanów. Latem znajdziecie go na stoisku Bukiet Smaków.
- MAKARON SHIRATAKI w 100 g ma zaledwie 7 kcal! Powstaje z bulw dalekowschodniej rośliny konjak, jego głównym składnikiem jest woda. Konieczne jest przepłukanie go przed użyciem i poddanie krótkotwałej obróbce termicznej.
To świetna rzecz dla osób na diecie niskowęglowodanowej, wegańskiej
i bezglutenowej.
Smak jest nienachalny, zapach przywodzi na myśl wodorosty i niemal znika po opłukaniu, przyjemna jest konsystencja tych kluseczek, nadają się do zup i do sosów. Shirataki w wielu kształtach kupicie na stoisku Eco4You.
- POLVORONES czyli hiszpańskie ciasteczka na bazie smalcu wieprzowego
i cynamonu. U źródła polvorones piecze się w czasie świąt Bożego Narodzenia, do ciasta zazwyczaj dodaje się też migdały. Słodycz to niezwykły, ciastko ma sypką konsystencję, w niczym nie przypomina kruchych ciasteczek, jeśli nie jedliście, spróbujcie – to jest rzecz absolutnie zaskakująca. Na BioBazarze dostaniecie je na stoisku Buenata.
- SOLIRÓD potocznie zwany szparagiem morskim, spotkać go można na morskich pobrzeżach, a na BioBazarze na stoisku Fisk.store. W Polsce soliród nie jest popularny, w Belgii, Holandii i Danii jada się go na surowo lub marynuje. My na BioBazarze lubimy mówić, że to jod do chrupania, ponieważ ma bardzo intensywny słony smak morza. Można dodawać do sałatek, serwować z rybami. Wygląda pięknie i intryguje smakiem.
- ŁUBIN to lubiana przekąska w Hiszpanii i Portugalii, u nas rzadki rarytas, dostaniecie go na stoisku Smaków Portugalii. Łubin można jeść bez dodatków, wzbogacić nim sałatkę albo zrobić z niego wegańską pastę do chleba. Łubin jest pyszny, ale może alergizować, więc jedząc go po raz pierwszy należy dawkować sobie próbnie mikro dawki.
- KOSMETYKI NA BAZIE ŁOJU WOŁOWEGO
Łój wołowy to zapomniany i trudno dostępny współcześnie składnik, bogaty
w substancje odżywcze niezbędne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Na BioBazarze mamy Wystawcę, który na bazie łoju tworzy kosmetyki o szerokim spektrum działania. W Firmie Beyond Functional Food łój jest podstawą dla powstania kremów, maści i balsamów, ma bowiem cudowne właściwości odżywcze, pielęgnacyjne, ochronne i nawilżające. Produkty te są niemal bezwonne, albo delikatnie pachnące dzięki dodatkom naturalnych składników roślinnych. Linia kosmetyków BFF jest rewolucyjna patrząc
z perspektywy czasów współczesnych, jednak odwołuje się do najbardziej tradycyjnych i naturalnych praktyk. Co więcej w BFF łój pozyskiwany jest
z zaprzyjaźnionych gospodarstw, gdzie krowy karmione są wyłącznie trawą
z czystych ekologicznie terenów. Naturalny skład to dla twórców marki nie tylko brak sztucznych dodatków, polepszaczy czy wypełniaczy, ale także zapewnienie, że łój nie będzie miał na żadnym etapie oczyszczania styczności
z plastikiem oraz sztucznymi, powlekanymi powierzchniami i materiałami.
- DIKTAMOS KRETEŃSKI to górska roślina porastająca wąwozy na Krecie. Zapach
i smak ma zbliżony do oregano, listki od niego większe i omszałe. Właściwości tego ziela doceniane były już przez starożytnych, wśród Kreteńczyków do dziś roślina ta uchodzi za remedium na rozmaite dolegliwości. Można stosować jak przyprawę albo zalać wrzątkiem i pić w formie herbatki. Na BioBazarze diktamos dostępny jest na stoisku Olivea – grecka z natury.
- LODY Z OWCZEGO MLEKA to nasz BioBazarowy hit. Michał, prowadzący lodziarnię Kanka w Płońsku i Magda z gospodarstwa w Śródborzu w tandemie stworzyli jedne z lepszych lodów na planecie Ziemia! Mleko pochodzi od środborskich owiec, lawenda z plantacji Magdy. Lody powstają zatem na bazie lokalnych, super świeżych składników, Michał tworzy je korzystając z najlepszych włoskich wzorców. Takich lodów nie doświadcza się na co dzień, a na BioBazarze można!
- FIOLETOWE ZIEMNIAKI dostaniecie na stoisku Ekologicznego Gospodarstwa Hipsz. Są drobne, mają przepiękne fioletowe wnętrze, charakterystyczny lekko orzechowy smak, nadają się znakomicie do sałatek i farszów. Aby zachować intensywny kolor ziemniaków najlepiej ugotować je ze skórką na parze, a obrać dopiero po ugotowaniu.
Tekst: Agata Koton