Temat ten przywodzi na myśl Skandynawię. Zamiast krewetek występują tu jednak szyjki rakowe. Kluczowy jest chleb – musi to być solidna pajda chleba na zakwasie. Majonez ukręcić można samodzielnie, albo skorzystać z gotowca. Raki nasz dostawca ma z giełdy w Hamburgu, są już zamarynowane, gotowe do jedzenia. Fura drobno pokrojonego szczypiorku wieńczy dzieło. To jest danie z gatunku bezwstydnie pysznych i bezwstydnie prostych. Można nim rozpocząć wykwintną kolację, albo zacząć od niego dzień – na luksusowo, pasują tu dobrze schłodzone bąbelki w wysokim kieliszku.
Składniki:
- 200 g raków w zalewie czosnkowej Raczek
- 2 duże pajdy chleba pełnoziarnistego na zakwasie
- 4 łyżki majonezu
- pół pęczka szczypiorku
Wykonanie:
- Opiecz pajdy chleba na patelni wysmarowanej olejem lub w tosterze.
- Gdy będą zarumienione i chrupiące, wysmaruj każdą z nich solidną porcją majonezu.
- Następnie wyłóż na każdą z kromek połowę szyjek rakowych.
- Posyp każdą kanapkę furą drobno posiekanego szczypiorku, jedz od razu.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal