Skip to content

Znacie Buenatę? Znacie, pod tą nazwą od niedawna funkcjonuje stoisko numer 16 dowodzone przez Beatę. Beata lata temu zakochała się w Hiszpanii z wzajemnością, od teraz dzieli tę miłość także z Wami.

Hiszpańska paella w pasażu Fabryki Norblina

Tak jest, dobrze czytacie, już w najbliższą sobotę vis a vis wejścia na BioBazar od strony ul. Łuckiej stanie ogromna patelnia, odpalone zostaną palniki, zapachnie ryżem i owocami morza. Świeżutkie ryby i krewetki – u nas od Fiska, oryginalny hiszpański ryż, warstewka skwierczącej, przyrumienionej socarrat na dnie – taką pachnącą morzem wersją rozpoczniemy czerwiec, w kolejnych tygodniach poznacie inne opcje.

Beata zrobi nam w sercu miasta klimat hiszpańskiego południa. Plan jest taki, by smażyć paellę w każdą wiosenną sobotę – start ok. 10:00, potem nieśpieszne zakupy na BioBazarze i czas na siestę. Proces smażenia tak dużej paelli trwa niemal godzinę, ale warto podpatrzeć – to ciekawe, pobudzające apetyt show.

Hiszpańskie przekąski

Beata oferuje na swoim stoisku fantastyczne hiszpańskie chipsy solone, o smaku trufli i aromatyzowane różą, ma także mejillones – małże w cudnych puszeczkach, szlachetną  sól w ozdobnych ceramicznych naczyniach i słodycze. W weekendy na stoisku można kupić genialną tortillę de patatas. Ten iberyjski specjał jedzony być może jako przekąską w ciągu dnia, najczęściej na zimno, często serwowany jest jako tapas do wina lub piwa, bywa też że wieńczy kanapkę. My polecamy zjeść ją na miejscu na BioBazarze. 

Dania gotowe i kiszonki

Poza specjałami z Hiszpanii mamy wciąż szeroki wybór wegańskich dań gotowych od Delikatnej Bio i Vege Produkcji, mamy świetne nie-sery z nerkowców z Endorfin. Znajdziecie tu niezmiennie szeroki wybór zakwasów, kombuchy i oxymeli, świetne mieszanki ziołowe  Holistic, kiszone warzywa i owoce. Beata z tygodnia na tydzień zaskakuje nas jakąś smakowitą nowinką, dajcie się zaskoczyć także Wy!

Zapraszamy od wtorku do soboty na stoisko Buenata, numer 16.