Skip to content

Cevapcici jagnięce

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Dziki Kaczor ma w swojej ofercie gotowe rozwiązania na grill. My praktykujemy je zarówno podczas grillowego przyjęcia w ogrodzie, jak również smażymy na patelni grillowej w warunkach domowych. 

Zawsze wychodzą! Dziki Kaczor doprawia swoje wyroby w punkt, bez pudła. Jedyne co tu musisz, to wyłożyć mięso na mocno rozgrzany ruszt i obrócić gdy się zarumieni. 

My lubimy jagnięcinę serwować z jogurtem i miętą, tym razem podaliśmy ją na palonej brukselce, ale można skorzystać z zielonych szparagów lub młodej kapusty – bardzo to się wszystko dobrze łączy!

Składniki:

  • jagnięce cevapcici 4 szt. Dziki Kaczor
  • 1 mały kubeczek jogurtu greckiego EKO Olivea
  • mięta świeża lub suszona EKO
  • brukselka lub młoda kapusta EKO 0,5 KG

Krok po kroku:

  1. Wyłóż cevapcici na rozgrzany ruszt lub patelnię grillową, obracaj trzy razy, aż będą równo zrumienione.
  2. Wymieszaj jogurt z miętą, delikatnie posól. 
  3. Posiekaj brukselkę niedbale, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju. Smaż na mocnym ogniu, nie mieszaj, obróć po 3 minutach, gdy brukselka będzie miała poprzepalaną powierzchnię. Daj jej kolejne 2-3 minuty, posól na koniec. 
  4. Ułóż na talerzu paloną brukselkę, jogurt z miętą i mięso.