Skip to content

Cornucopia to polsko-tureckie trio po uszy zakochane w czarnym czosnku odmiany Taşköprü. Cornucopia z greki oznacza róg obfitości, patrząc na zbawienne właściwości czarnego czosnku, to skojarzenie jak najbardziej jest zasadne. Opis Pani Małgosi niech będzie najlepszą zachętą do spróbowania tego niezwykłego produktu:

“Naszym zdaniem to najlepszy czosnek na świecie i chcemy, żeby mogło się o tym przekonać jak największe grono osób. Ta chęć była tak duża, że zaczęliśmy sprowadzać ten wspaniały produkt z Turcji do Polski nie mając większego doświadczenia w handlu. Wierzymy, że dzięki jakości, smakowi i prozdrowotnym właściwościom naszych produktów oraz naszemu wielkiemu zaangażowaniu, uda nam się wypromować ten przysmak wśród polskich konsumentów.”

CZYM JEST CZARNY CZOSNEK

Czarny czosnek Black Diamond z Cornucopii powstaje w wyniku fermentacji wyjątkowej odmiany świeżego czosnku Taşköprü z północnej części Turcji. Główki czosnku leżakują w specjalnych piecach przez okres od 60 do 90 dni w stałej temperaturze 60 – 75 ℃ i stałej wilgotności 70 – 85%. Podczas tego procesu czosnek stopniowo ciemnieje, aż stanie się całkowicie czarny. Traci w tym procesie swój charakterystyczny ostry smak i zapach. Zamiast tego zyskuje słodko-kwaśny, owocowy z balsamiczną nutą. Jest wspaniałym dodatkiem do ryb, mięs, dań warzywnych, a nawet ciast! Proces fermentacji wzmacnia właściwości odżywcze i zdrowotne czosnku. Jego regularne spożywanie wzmacnia układ odpornościowy, poprawia pracę serca, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie, a także wyrównuje poziom cukru we krwi. Ułatwia też wydalanie substancji toksycznych z organizmu i dodaje energii. 

Jako pierwsi, już w starożytności fermentowali czosnek Koreańczycy i Japończycy,  na dalekim wschodzie to do dziś powszechny składnik diety, a od jakiegoś czasu zyskuje na popularności w innych miejscach na świecie, w tym także w Europie. 

Na stoisku można zawsze skosztować i przekonać się jak smaczny i zaskakujący to specjał.

Czosnek Black Diamond

W uprawie czosnku nie stosuje się nawozów sztucznych i pestycydów. 600 tysięcy lat temu na terenach, na których rośnie czosnek miała miejsce erupcja wulkanu, dzięki której lokalne gleby są naturalnie bogate w selen.

Czosnek odmiany Taşköprü ma najwyższą zawartość selenu, żelaza, siarki, magnezu i potasu. Cechuje się także wyjątkowym smakiem, aromatem i konsystencją.

Otwarte wtorek-sobota

Stoisko nr 18