Skip to content

Polskie Eko Zagrody ze stoiska nr 17 to specjaliści od ekologicznych wędlin drobiowych. Na BioBazarze kupicie od nich wędliny z kurczaka i indyka.

Zakład przetwórczy działa w Szczawinie Kościelnym na Mazowszu.

To rodzinna firma, za której sterami stoi Adam Ostrowski, receptury opracowuje jego mama Irena.

Warto spróbować genialne polędwiczki z kurczaka, pieczeń i kiełbasy z indyka, a także flagowy produkt Polskich Eko Zagród, z którego są bardzo dumni, mianowicie białą kaszankę drobiową. W asortymencie sporo wędlin występuje zarówno w wariancie wędzonym jak parzonym. Kupicie tu też bezosłonkowe parówki, solone solą kamienną, zawierają jedynie niewielkie ilości peklosoli – tu także można wybrać wersję wędzoną lub parzoną.

W 2024 r. Polskie Eko Zagrody zostały uznane Najlepszym Przetwórcą Ekologicznym w Polsce, warto podkreślić, że od pewnego czasu produkty tej przetwórni doceniane są także poza granicami naszego kraju. Ekologiczne mięso pochodzi od zaprzyjaźnionych hodowców – produkcja bazuje w dużej mierze na dostawach z czterech hodowli ekologicznych.

W ekologicznych hodowlach kurczaki, gęsi, kaczki i indyki mają stały dostęp do wybiegu, rosną dłużej niż ptaki hodowane konwencjonalnie, karmione są ekologicznym zbożem i paszami. Czynniki te wpływają na strukturę jak i na smak mięsa.

Co wyróżnia wędliny z Polskich Eko Zagród? 

– solone są solą kamienną, dodatek peklosoli jest śladowy;

– mają intensywny smak;

– mają prosty skład;

– nie zawierają alergenów – np. do pasztetu nie dodaje się jajek;

– nie zawierają glutenu – są to wędliny bezpieczne dla osób z nietolerancją na ten składnik;

– w ofercie szeroki wybór wędlin drobiowych bez dodatku przypraw – wyłącznie na bazie soli – co czyni je znakomitą propozycją dla najmłodszych.