Skip to content

Na stoisku Dziki Kaczor dostaniecie pyszny smalec z dzika. Mięso i tłuszcz leśnych zwierząt to pełnowartościowe, wysoko odżywcze produkty. Dzikie zwierzęta mają zróżnicowaną dietę, z leśnych stanowisk wyskubują najsmaczniejsze dla siebie kąski, przy czym w naturalny sposób dieta ta zmienia się na przestrzeni roku. Zwierzęta żyjące wolno są wybiegane, co przekłada się na strukturę i smak mięsa.
Aby zrobić dzikie rillettes potrzebny jest smalec z dzika i kawałek mięsa poprzerastany tłuszczykiem – jak karkówka czy łopatka. Bardzo korzystnie wypada przełamane słodkim akcentem – u nas wystąpiła żurawina słodzona sokiem jabłkowym, ale mogą być też suszone śliwki, jabłka albo figi. Bawcie się, eksperymentujcie, zapewniamy, że dziczyzna jest bardzo uniwersalna.

Składniki:

  • 500 g karkówki z jelenia
  • 300 g smalcu z dzika z Dziki Kaczor
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego eko
  • 5 szt. ziela angielskiego 
  • 100 ml octu jabłkowego

Wykonanie:

  1. Zmiksuj lub utłucz w moździerzu sól, pieprz,czosnek, cukier trzcinowy i ziele angielskie, przygotowaną mieszanką natrzyj mięso.
  2. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni – opcja góra-dół.
  3. Karkówkę przełóż do naczynia z grubym dnem i z pokrywką. Wsyp żurawinę, dodaj smalec z dzika i ocet jabłkowy. Przykryj całość pokrywką.
  4. Wstaw do piekarnika na 7 godzin.
  5. Po tym czasie mięso porozdzielaj widelcem lub zmiksuj w malakserze razem z tłuszczem. Francuskie rillettes to bogatsza niż nasza rodzima wersja smalcu. Proporcje są tu odwrócone, wszak mięso stanowi dominantę.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal