Skip to content

W tym daniu sprawa najważniejsza to kurczak – mięso powinno pochodzić od dobrze karmionych, wybieganych zwierząt, wówczas smak jest pełny, struktura konkretniejsza, no i wartość bez porównania lepsza. Ekologiczny drób z BioBazaru wypadnie tu przednio. To ekspresowa odsłona lubianej sałatki Cezar. Nie robimy sosu, do mięsa i warzyw dodajemy łyżkę gotowego majonezu, kaparów i parmezan w płatkach. Z wierzchu posypujemy całość grzankami z czerstwej bułeczki. Lepiej wymieszać składniki tuż przed jedzeniem, aby warzywa i grzanki zachowały pożądaną chrupkość.

Wariant: Kurczaka warto przygotować w większej ilości, można go bowiem i w kanapkę wpakować i do makaronu wkroić – dzieciaki uwielbiają to rozwiązanie. 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • pierś z ekologicznego kurczaka Banpol lub Zagroda Łącka
  • miks przypraw: tymianek, kurkuma, pieprz czarny tłuczony, sól, papryka słodka
  • 1 marchew
  • kawałek pora
  • listki szpinaku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • 50 g parmezanu
  • czerstwe pieczywo
  • olej 
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka natrzyj solą i przyprawami.
  2. Usmaż mięso z obu stron aż będzie rumiane następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  3. W czasie gdy mięso się piecze przygotuj grzanki z czerstwego chleba. Pokrojone w kostkę pieczywo równomiernie podsmaż na średnim ogniu.
  4. Po 15 minutach wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć 5 minut, by soki się w nim skoncentrowały.
  5. W pojemniku na wynos układaj szpinak, wiórki marchewki (najwygodniej je zrobić obieraczką do warzyw) pokrojonego drobno pora, na wierzch wyłóż pokrojonego w plastry kurczaka. 
  6. Dodaj łychę majonezu kilka owoców kaparów z zalewy. Na sam koniec posyp wiórkami parmezanu i przygotowanymi wcześniej grzankami.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal