Stali bywalcy BioBazaru wiedzą dobrze, że oferta stoiska nr 10 mocno się ostatnio poszerzyła. Mamy coraz więcej produktów, potrzebujemy więcej miejsca!
Stoisko zyskało charakter delikatesów i nową nazwę – FABRYKA Deli
Od 28 marca nasz niezastąpiony Filip działać będzie w nowym miejscu.
Po Wasze ulubione ekologiczne sery, wegańskie pasty, herbaty, kombuche, miód z Pasieki Szczęśliwej i cały pozostały asortyment zapraszamy do tzw. hali rotacji.
W dotychczasowej lokalizacji zagości stoisko Biosprawiedliwych i nowy Wystawca.
Hity stoiska – to do tej pory wybieraliście najczęściej
Wasza ulubiona młoda krowia Gouda – sprzedaliśmy jej już 5800 kg!
To ekologiczny ser dojrzewający z mleka od holenderskich krów, do mleka dodawane są jedynie: sól, kultury bakterii i mikrobiologiczna podpuszczka. Gomółka dojrzewa ok.
3 miesiące. Po tym czasie powstaje ser delikatny, idealny na kanapkę i do zapiekania. Doceniacie go za jego uniwersalność. My lubimy tę Goudę smakować nietypowo – z konfiturą figową od ECOWybrane albo z wyborną konfiturą z pomarańczy wytwarzaną w Lawendowej Spiżarni pod Wiatrakiem.
Grecka ekologiczna feta to kolejny bestseller – sprzedała się jak dotąd w liczbie 4700 szt.
Ser ten powstaje z mieszanki mleka koziego i owczego, z dodatkiem kultur bakterii, soli i podpuszczki. Feta jest lubianym serem sałatkowym, ale genialnie nadaje się także do zapiekania – kostkę sera w całości zapiec można z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, oliwkami Kalamata i gałązkami rozmarynu, albo nafaszerować nim paprykę. Na Peloponezie i na wyspach greckich fetę chętnie się łączy ze szpinakiem – powstaje tam rozsławiony wytrawny placek Spanokopita.
Młoda Gouda kozia eko też jest hitem FABRYKI Deli. Kupiliście jej już ponad 3100 kg, podobnie jak Gouda krowia dojrzewa do 3 miesięcy, podobnie jak ona dobrze się kroi, nadaje się na kanapki, do zapiekania, my polecamy ją także do sałatek z burakami lub gruszkami. Kozi ser jest świetny przełamany słodyczą, dobrze się łączy z suszonymi owocami i orzechami.
Ser cydrowy z Koziej Krainy jest wyjątkowy z wielu względów. Po pierwsze tworzony jest przez niezwykłych ludzi – Pani Alicja i Pan Darek z ekologicznego mleka koziego cuda potrafią wyczarować. To kreatorzy, tworzą sery w najrozmaitszych odsłonach, odważnie łączą składniki z pięknym efektem – pięknym dla smaku i dla oka. O niezwykłości tego sera świadczy też sposób produkcji. Mleko ścinane jest powstałym w gospodarstwie cydrem, który działa jak podpuszczka. Ser cydrowy dostępny jest w dwóch rodzajach – śmietankowym i wędzonym i przy każdej nowej dostawie rozchodzi się w okamgnieniu.
Ser cydrowy sprawdza się w daniach na ciepło. Można go zanurzać w gorących sosach, dodawać do farszów, smażyć jak schabowe. Poza tym jedzony ot tak też zachwyca.
O tym serze można by bez końca!
Stoiskowe nowinki
Górskie serki z Piekielnika w Tatrach – w marcu weszły przebojem do stoiskowej oferty. Póki co wszystkie w wersji krowiej, gdy owce wyjdą na hale, zacznie się sezon serków z owczego mleka, nie są to sery certyfikowane ekologicznie, mleko pochodzi od zwierząt wypasanych na górskich pastwiskach, a produkcja odbywa się na niewielką skalę w małej tatrzańskiej serowarni. W FABRYCE Deli dostaniecie sery w typie gołka, korbacz i redykołka. Wszystkie o intensywnym aromacie dymu drzewnego.
UTARTE – świeżo ucierane pesto z pietruszki lub z bazylii. Aromatyczne, o fajnej konsystencji, w której wyczuwalne są drobinki sera i orzechów. Smarowidła powstają w warszawskiej pracowni według autorskich receptur. Pesto nie ma certyfikatu ale jest wykonane z ekologicznych składników.
ZDROWIDŁO – pasty wegańskie niezawierające alergenów
Pasty Zdrowidło to ciekawe roślinne pasztety, wegańskie “smalczyki” i bezrybny paprykarz. Produkty nie są certyfikowane ekologicznie, tym co wyróżnia je na tle innych tego typu produktów, jest brak w składzie alergenów – produkty powstają z białka grochu, ponadto do past nie jest dodawany cukier. Wszystkie smarowidła posiadają certyfikat bezglutenowy i wegański. Takich właśnie produktów coraz częściej szukacie.
Nasze typy to oldschoolowy paprykarz – mimo, że w pełni roślinny, przywodzi na myśl zapamiętane z biwaków paprykarze rybne. Lubimy, bo poza tym, że smaczny, to przywołuje najmilsze wspomnienia.
Drugim hitem według nas jest smalczyk ze śliwką suszoną. Jest intensywny i bogaty w smaku, śliwka wyraźnie zaznacza swoją obecność. Ten rodzaj smarowidła jest świetny do pieczywa, ale także jako okrasa do pierogów, pyz i kluseczek ziemniaczanych.
ROZKWIT – ekologiczne smarowidła na bazie orzechów
Piękna sprawa! Masła orzechowe i kolorowe kremy o przyjemnej konsystencji, bez sztucznych dodatków, smakowite i uniwersalne, a żeby tego było mało – odpowiednie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej.
Na stoisku od jakiegoś czasu dostępne są masła w wersji: pistacjowej, z orzechów laskowych, migdałów i klasyczne z orzeszków ziemnych. Możecie też wybierać wśród kolorowych kremów, wzbogaconych o dodatek ekologicznych owoców i czekolady – te są zdecydowanie bardziej deserowe. Trzeba tu zaznaczyć, że użyte czekolady nie zawierają mleka, są wegańskie.
Produkty Rozkwit są wprost stworzone, by wysmarować nimi grzankę lub naleśnika, pastami z samych orzechów można zagęszczać potrawki warzywne, a także dodawać do zup by nasycić je smakiem. Na bazie masła orzechowego powstają znakomite sosy do pieczonych warzyw, łyżka naturalnie słodkiego kremu jest świetna, gdy zachce się Wam deseru.
Rośniemy dla Was, dawajcie znać co byście chcieli widzieć na stoisku w przyszłości.
Wasze opinie są najlepszym drogowskazem. Do zobaczenia w FABRYCE Deli w hali rotacji!
Tekst: Agata Koton