Skip to content

A gdyby tak zaprosić śródziemnomorski klimat do domu? Przygotowanie tego dania trwa mniej niż 5 minut, a po zapieczeniu efekt WOW gwarantowany. W tej zabawie chodzi o najlepsze składniki – prawdziwą grecką fetę, miód – przy czym tymiankowy miód z Olivea ma głęboki sens, sens mają także oliwki Kalamata – ile jest w nich smaku!!! Jedną z głównych ról w tym spektaklu grają figi – jesień to ich czas. Są nabrzmiałe od południowego słońca, przesłodkie, przepyszne. W październiku feta upieczona w tym towarzystwie stwarza taki klimat, jakby wakacje wciąż trwały. Nagarniasz ciepłą fetę na kawałek bagietki i nagle słyszysz szum fal, cichą melodię buzuki i tańczących na wietrze gałązek tamaryszków… Warto! Szkoły są różne. Jedni lubią gdy feta jedynie zmięknie, by dać się nagarniać na pieczywo, ja wolę gdy jej wierzch delikatnie się karmelizuje, dlatego ostatnie trzy minuty pieczenia to u mnie mocna grzałka od góry. Aby dodatkowo wzbogacić konsystencję lubię posypać ser orzechami lub, jak w tym przypadku, sezamem.

Składniki:

  • Feta z Olivea 
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Figi 2 sztuki NovaBio 
  • 2 łyżki miodu tymiankowego Olivea 
  • Tymianek Kilka oliwek Kalamata z Olivea

1. Przepis daje się zamknąć w jednym punkcie. Wyłóż wszystkie składniki na blaszkę do pieczenia, fetę, owoce i oliwki polej z wierzchu miodem, posyp świeżym tymiankiem i sezamem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, na ostatnie minuty możesz włączyć grilla, by z góry się sytuacja zarumieniła.

Tekst: Agata Koton