Skip to content

W listopadzie trafiają na BioBazar pierwsze partie oliwy z tegorocznych zbiorów, przy czym butelki, które pojawiają się najwcześniej wypełnione są oliwą z zielonych, niedojrzałych oliwek rosnących na południowych zboczach Krety. W najbliższą sobotę będzie szansa spróbować takiej świeżo wytłoczonej, jaskrawo-zielonej oliwy na stoisku Olivea. Zapraszamy na degustację, będzie można porównać oliwę z wczesnych i późniejszych zbiorów, a także spróbować greckich specjałów, w których oliwa gra pierwsze skrzypce.

Zielona oliwa eko prosto z Krety

Gaje oliwne na Krecie są bardzo dobrze nasłonecznione. Oliwki na wczesną oliwę zbierane są w początkowym stadium dojrzewania po czym niezwłocznie przekazywane do tłoczni, gdzie pozyskiwana jest najwyższej jakości oliwa z oliwek. W oliwie z oliwek niedojrzałych dominuje chlorofil, co nadaje oliwie charakterystyczny zielony kolor i smak  owocowo-trawiasty. Oliwa pochodząca z Krety charakteryzuje się niską kwasowością w granicach 0,30 do 0,36% oraz stosunkowo wysokim wskaźnikiem sumy polifenoli. 

Na wyspie niemal każdy mieszkaniec, który posiada kawałek ziemi, posiada również własne drzewa oliwne, troszczy się o nie i zbiera oliwki, a następnie udaje się z nimi do tłoczni i tłoczy „swoją”, niepowtarzalną oliwę z oliwek do użytku własnego i rodziny. 

Dieta śródziemnomorska nie mogłaby istnieć bez oliwy. Oliwa występuje tu w roli przyprawy, spoiwa, marynaty, na oliwie się smaży, piecze, na bazie oliwy tworzy się sosy. Produkt trawiony jest przez organizm w 98%. Jest głównym źródłem tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej. W odróżnieniu od tłuszczów zwierzęcych, tłuszcz pochodzenia roślinnego zawiera więcej wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i jest uważany za dobry dla organizmu i zdrowia, a przy tym nie zawiera cholesterolu. Istotnym jest, aby chronić oliwę z oliwek przed ekspozycją na promienie słoneczne i powietrze. Dlatego podstawową formą pakowania są butelki z ciemnego szkła i coraz szerzej proponowane metalowe puszki ze specjalną, ceramiczną powłoką w środku. 

Olivea o miłości do oliwy – a zaczęło się od frytek w greckiej tawernie

Janusz i Krysia z Olivea opowiedzieli nam jak zrodziła się ich fascynacja Grecją i tamtejszą oliwą. Poniżej garść ich esencjonalnych, pachnących oliwkami wspomnień.

W dzieciństwie nie słyszeliśmy nawet o istnieniu i wartościach oliwy z oliwek. W młodości mieliśmy już dostęp do tego specyfiku zwłaszcza mieszkając we Francji, ale nie docenialiśmy go. Na dobre odkryliśmy ten skarb dopiero w czasie naszej pierwszej wizyty w Grecji. Nasz przyjaciel Kostas zadbał o pokazanie nam Grecji niekoniecznie turystycznej i odkrycie bogactwa tradycji często ukrytych przed oczami rozbieganych turystów. Utkwiło nam w pamięci wydarzenie z maleńkiej miejscowości. Mieszkańcy tej miejscowości robili wrażenie z innej epoki. Jak się potem dowiedzieliśmy wszyscy dożywali sędziwego wieku. Mówiło się, że to klimat i kuchnia lokalna są podstawą ich długowieczności. Na potwierdzenie ten obraz: mała lokalna tawerna. Z boku tawerny staruszka obierająca ziemniaki, które chwilę potem zmieniły się w najwspanialsze frytki usmażone w garnku z oliwą z oliwek. Nigdy więcej tak wspaniałych frytek nie jedliśmy. To na pozór banalne wydarzenie stoi u początków naszego zafascynowania grecką oliwą z oliwek.  

Poczynając od tamtej chwili grecka oliwa z oliwek stanowi nieodzowny element w naszej kuchni. Zasadniczo używamy dwóch rodzajów oliwy: ELLEA BIO i PLAKIAS BIO. Ellea BIO pochodzi z oliwek dojrzałych rosnących w górzystym terenie centralnej Krety. Jest oliwą filtrowaną. Traktujemy ją jako bardziej uniwersalną, wielozadaniową i stosujemy nie tylko do sałatek czy na zimno, ale również do gotowania, smażenia i pieczenia. Na przykład stanowi nieodzowny składnik mojej porannej jajecznicy.  Plakias BIO jest oliwą z oliwek niedojrzałych rosnących na południowych zboczach Krety. Proponujemy ją jako oliwę niefiltrowaną. Do wytłoczenia 1 litra tej oliwy potrzebne jest około 20% więcej oliwek (wagowo). Oliwa Plakias BIO jest oliwą bardziej esencjonalną. Stosujemy ją przede wszystkim na zimno, do sałatek lub do picia.

Po więcej greckich opowiastek zapraszamy na stoisko Olivea – grecka z natury. Podczas sobotniej degustacji będziecie mieli okazję spróbować oliwy Plakias i Ellea, przygotujemy dla Was kilka także ciekawych dań na bazie greckich składników, w których oliwa zagra pierwsze skrzypce.