Skip to content

Kurki z lasu

Nazwa stoiska:

Eko Sad Broda

Numer stoiska:

Strefa zewnętrzna

Zapraszamy w dniach:

wtorek – sobota

Pieprznik jadalny, gdy pogoda sprzyja, dość szybko pojawia się w lasach. W lipcu jest już zazwyczaj sezon na kurki. Wypatrujcie ich na BioBazarze w soboty, wówczas Pan Broda przywozi je prosto z lasu. Poza tym, że smaczne, kurki zawierają m.in. witaminy z grupy B i D, żelazo, wapń i potas, ponadto są niskokaloryczne. 

Wbrew niesłusznej panującej przez lata opinii grzyby są odżywcze i warto je jeść.

Pieprznik jadalny sprawdza się w rozmaitych kulinarnych wariacjach – usmaż z nim jajecznicę, dodaj blanszowanego lub marynowanego do tatara, ugotuj z nim sos, albo zamknij w pierogowym farszu. 

Posmakuj razem z nami!