Skip to content

Wspaniała! Równie dobrze sprawdza się na ciepłe śniadanie, na przekąskę, jak także robi wrażenie na imprezowym stole – a jak smakuje! To kwintesencja greckich smaków – mamy tu pistacje, kapary i kalamaty upchane w ukochanej przez Greków papryce. Choć nie jest to danie tradycyjne greckie, to dobór składników niewątpliwie przypadłby Grekowi do gustu, szczególnie, że całość spaja cudownie aromatyczna kreteńska oliwa ze starych drzew odmiany Koroneiki.
Nasza rada: jeśli została Ci po imprezie taka faszerowana papryka, wsadź ją między kromki chleba i weź do pracy na drugie śniadanie!

Składniki:

  • 6 średniej wielkości czerwonych papryk EKO Nova Bio
  • 100 g pistacji EKO niesolonych łuskanych Olivea
  • 100 g kaparów EKO z zalewy Olivea
  • 100 g oliwek drylowanych kalamata EKO Olivea
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek EKO Olivea
  • 4 łyżki octu balsamicznego Olivea

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, opcja grzania góra-dół.
  2. Paprykę umyj, przekrój każdą na trzy części – łódeczki, które będziesz za chwilę faszerować, wyłóż na naczynie do pieczenia, wstaw na 10 minut do piekarnika.
  3. Gdy papryka jest już w ciepłym miejscu, zajmij się farszem. Posiekaj lub zblenduj razem pistacje, kapary, bazylię, czosnek i oliwki. Nie miksuj na gładką masę, w farszu powinny wyraźnie być wyczuwalne kawałki użytych składników. Pod koniec dodaj oliwę i ocet balsamiczny. 
  4. Nafaszeruj wstępnie podpieczone paprykowe łódeczki.
  5. Włóż do piekarnika na kolejnych 20 minut.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal