Skip to content

Pokrzywa w rolnictwie ekologicznym

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Wyciągi roślinne to w ekologicznych gospodarstwach oręż w walce ze szkodnikami, chorobami grzybowymi, a przy tym fantastyczna odżywka. W ekologii nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin ani nawozów sztucznych. W ich miejsce podczas zabiegów pielęgnacyjnych i prewencyjnych w gospodarstwach naszych wystawców często wykorzystuje się wrotycz, skrzyp polny i przede wszystkim pokrzywę. Ta powszechna, porastająca przydroża roślina to skarbnica wielu cennych składników. 

Gdy zapytamy o to jak dbać o warzywa na ekologicznych grządkach, wielokrotnie usłyszymy o nieocenionych właściwościach pokrzywy. W rolnictwie używa się wyciągów i wywarów z tej rośliny,  najpowszechniej jednak stosuje się gnojówkę, która ma najszersze spektrum działania. W przypadku gnojówki fermentacja trwa od 2 do 4 tygodni w zależności od warunków. Liście pokrzyw zalewa się zimną wodą i zamyka w beczce na co najmniej kilkanaście dni, raz na jakiś czas zawartość beczki należy przemieszać. Zapach gotowego płynu jest intensywny, nieprzyjemny, bywa porównywany do obornika. Ta substancja to remedium na wiele problemów, jakie mogą się przytrafić w naturalnej, sprzyjającej środowisku uprawie. 

Co potrafi gnojówka z pokrzywy?

  • to naturalny nawóz bogaty w azot, potas, żelazo, wapń, krzem i cynk, a także sole mineralne;
  • to substancja, która stymuluje rośliny do wzrostu;
  • odstrasza szkodniki, jej zapachu szczególnie nie lubią mszyce;
  • wzbogaca glebę w cenne mikro i makroelementy.

Jeśli więc zastanawiacie się jak to możliwe, że pomidory, bakłażany czy arbuzy udają się bez intensywnych oprysków syntetycznych, wiedzcie, że ten sukces w dużej mierze zawdzięczamy przede wszystkim czułym na każdy niepokojący symptom rolnikom ale także niezawodnej, choć niepozornej pokrzywie.