Mamy szczyt sezonu na lokalne, pełne słońca pomidory. Mamy sezon na najlepszą pomidorówkę, a sałatka z pomidorów i burraty nigdy nie będzie taka pyszna jak w sierpniu. Pomidory eko mogą być z importu lub lokalne – szklarniowe, tunelowe albo z gruntu dojrzewające bez osłon. Najsmaczniejsze i niewątpliwie najbardziej wyczekane to pomidory gruntowe, takie które wzrastały w pełnym słońcu w lipcu i sierpniu i dziś będzie właśnie o nich.
Hubal w Ekologicznym Gospodarstwie Państwa Mrzygłodów
Pomidor to warzywo wrażliwe dlatego wymaga szczególnego traktowania na każdym etapie uprawy.
Albert Mrzygłód mówi, że kluczowe jest by uprawa pomidorów co roku znajdowała się w innym miejscu. Na wstępie przygotowuje się podłoże nawożąc je obornikiem pochodzącym z własnego gospodarstwa. Dopiero po trzech latach plantacja może wrócić na to samo miejsce. Płodozmian jest najważniejszy, w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko, że rozwijająca się co roku już po zbiorach pomidorów zaraza, przeniesie się na nowe nasadzenia. Państwo Mrzygłodowie wysiewają pomidory już w marcu, kwiecień to miesiąc na rozsady, pod koniec maja małe sadzonki wkopywane są na polu. W Skaratkach uprawiana jest odmiana karłowata Hubal niewymagająca tyczek ani osłon. Plantacja rozciąga się na powierzchni 0,4 ha.
Tak jak w przypadku innych warzyw ekologicznych stosuje się oprysk z gnojówki z pokrzywy i skrzypu – tutaj są to zabiegi prewencyjne, zabezpieczające uprawę przed zarazą i dostarczające cenne składniki podłożu.
Pomidor Hubal, jak mówią gospodarze nadaje się wybornie i na przetwory, i do bezpośredniej konsumpcji, pełen jest smaku i intensywnie czerwony.
Hubale do dostania co środę i w sobotę na BioBazarze.
Dromader w Ekologicznym Gospodarstwie Bukiet Smaku
Dromader to z kolei gruntowy pomidor uprawiany nieprzerwanie od 36 lat w Rozalinie przez Państwa Jabłońskich. To ukochany pomidor gospodarzy, zupełnie niepozorny, niezbyt kształtny, ani pięknie wybarwiony – na oko zupełnie przeciętny, w smaku natomiast nadzwyczajny!
O tym pomidorze wiersze można by pisać…
Zachwyca równowaga słodyczy i nienachalnej kwasowości w Dromaderze.
Pan Maciej korzysta z pomidorowego urodzaju ile się da i co dnia je swoją ulubioną sałatkę z Dromaderów, pachnotki, awokado i cebuli. Musimy przyznać, że piękna to tradycja!
Lima w Ekologicznym Gospodarstwie Adama Furgały
Adam Furgała mówi, że pomidory wymagają przede wszystkim stałego nawodnienia. Uprawiana przez niego Lima to skoncentrowany pomidorowy smak i pachnąca szypułka. Mówi, że odmiana ta zawiera stosunkowo mało wody, dlatego sosy i soki z tego pomidora wychodzą bardzo intensywne w smaku.
Lima to pomidor do wszystkiego, odmiana ta podobnie jak San Marzano nadaje się znakomicie do suszenia – to długotrwały proces, ale z pysznym finałem. Adam co roku wysadza pomidory w tym samym miejscu na polu, zaraza przychodzi i tak, jak mówi, jest nieuchronna. Jeśli aura sprzyja, nie ma dużych zmian pogodowych, to sezon na pomidory trwa dłużej.
Niektóre odmiany pomidorów uprawia się z zasady tylko w tunelach – na tyczkach, tam mają odpowiednie warunki, tam są osłonięte są od wiatru, a tyczki można dobrze ustabilizować także od góry. Zdarza się rzecz jasna, że pomidory tyczkowe pozostają nieosłonięte, lecz na większą skalę warunki tunelowe są po prostu bardziej sprzyjające.