Wiecie jak smakuje prawdziwy kawior?
Kawior, który jest maślany, taki którego ziarna nie pękają lecz rozpływają się na języku?
W najbliższą sobotę będzie okazja by spróbować najprawdziwszego niepasteryzowanego kawioru z jesiotra z polskiej hodowli Antonius. A trzeba wiedzieć, że próbowanie kawioru to cały rytuał!
Drodzy Państwo, chodźcie w sobotę na BioBazar, gdzie od 10:00 przy stoisku Raczek, nr 7 będzie okazja dowiedzieć się o tym jak pozyskiwany jest kawior i spróbować tego rarytasu.
Dlaczego kawior od Antoniusa to produkt luksusowy?
Gonadę czyli kiść jajeczek pozyskać można od jesiotrów co najmniej dziesięcioletnich – przez ten długi czas trzeba rybom zapewnić doskonałe, zbliżone do naturalnych warunki bytowania i najlepszą paszę.
Jesiotry to gatunek rzadki, współcześnie w zasadzie nie występujący w naturalnym środowisku, Antonius pozyskuje kawior wyłącznie z ryb z własnych obszernych stawów hodowlanych.
Nad procesem powstawania kawioru czuwa cała rzesza specjalistów: rybaków, ichtiologów, technologów żywności, biologów i naukowców.
Prawdziwy kawior nie jest pasteryzowany, dzięki czemu ma charakterystyczną maślaną konsystencję, przez to jednak jest to produkt wyjątkowo wrażliwy, wymagający odpowiedniego ciągu chłodniczego i przechowywania.
Kawior Antonius selekcjonowany jest ręcznie w najnowocześniejszej przetwórni kawioru na świecie. W Antoniusie tradycyjne rzemiosło urasta do rangi sztuki. Będziecie mieli okazję przekonać się o tym już w najbliższą sobotę.
Kawior na świątecznym stole
Kawior wymaga stosownej oprawy dlatego na świątecznym, sylwestrowym czy karnawałowym stole odnajduje się przednio.
Odrobina kawioru wyłożona na jajkach, placuszkach, blinach, pieczonych ziemniakach wznosi posiłek w wyższe rejestry, dodaje szyku i elegancji.
Chodźcie spróbować jak smakuje szlachetny kawior! Sobota 10:00 – 14:00, stoisko Raczek, nr 7.