Od początku istnienia BioBazaru są z nami nieustannie ekologiczne sery z Holandii, dostarcza je dla nas firma Kaandorp. Na stoisku MyEcolife macie okazję spróbować aż czterdziestu różnych gatunków sera od młodych po dojrzałe i pleśniowe. W Kaandorp sery wytwarzane są z ekologicznego mleka krowiego, jersejowego, koziego i owczego. Zwierzęta wypasane są na czystych terenach porośniętych koniczyną, ziołami i kwiatami. Okres wypasu jest w Holandii stosunkowo długi, u krów trwa aż dziesięć miesięcy. Bogata w zielonkę dieta zwierząt bezpośrednio przekłada się na złożony smak nabiału.
Krowi, kozi a może owczy? Który wybierasz?
Wśród bestsellerów BioBazaru dominują sery z mleka krowiego. Sezonowo pojawiają się sery jersejowe, mleko od krów rasy Jersey ma wyższą zawartość tłuszczu i wapnia, dzięki czemu ser jest bardziej kremowy, jego kolor intensywniejszy, a smak bardziej złożony.
Tłuszcze mleka od kóz są łatwiej trawione i lepiej przyswajalne niżeli te z mleka krowiego. Sery z koziego mleka mają jasny kolor. Mleko owcze jest znacznie bardziej tłuste niż krowie, ma także wysoką zawartość wapnia, sery z mleka owiec mają kremową barwę.
Sery dla wegetarian
Przy produkcji serów dojrzewających niezbędne jest zastosowanie podpuszczki. Podpuszczka powoduje ścinanie się mleka w wyniku czego skrzep oddziela się od serwatki. Zazwyczaj w serowarstwie jest to podpuszczka odzwierzęca – enzym pochodzący z żołądka cięlęcego, koziego lub jagnięcego. W firmie Kaandorp sery produkowane są wyłącznie na podpuszczce mikrobiologicznej powstałej w procesie fermentacji grzyba. Dzięki temu mogą je spożywać także wegetarianie.
Serowa lista przebojów stoiska MyEcolife
Młoda Gouda – najczęściej kupowany, uwielbiany przez Was ser. Młoda Gouda jest kremowa, dobra zarówno na kanapkę, jak i na deskę serów. Świetnie się też topi, nadaje się zatem do zapiekanek. Młoda Gouda jest pyszna w towarzystwie czatnejów i konfitur – spróbuj jej z konfiturą pomarańczową z Lawendowej Spiżarni pod Wiatrakiem albo z ekologicznym dżemem figowym ze Smaków Portugalii. Ten rodzaj Goudy dojrzewa do trzech miesięcy. Do tej pory sprzedał się na naszym targu w liczbie 5,5 tony.
Ser młody kozi – to kolejny z hitów BioBazaru, który sprzedał się do tej pory w liczbie 2,5 tony. Jak każdy młody ser z Kaandorp, dojrzewał nie dłużej niż trzy miesiące. Kozi ser tego typu świetnie się sprawdza w towarzystwie buraków, gruszek, orzechów, szpinaku i rukoli. Można podawać ją w sałatkach, zapiekać z warzywami. Bardzo dobrze wypada w połączeniu z galaretką z pigwy lub portugalską mermeladą – dostaniecie ją na stoisku Smaków Portugalii. Nadaje się też na kanapki i do zapiekania.
Młoda Gouda z kozieradką – wyjściową dla tego sera jest klasyczna, dojrzewająca do trzech miesięcy młoda Gouda, wzbogacona o dodatek ziaren kozieradki, które fajnie przełamują kremowość tego sera, wprowadzają też intrygujące orzechowe aromaty. Ser to pyszny, bardzo przez Was lubiany, kupiliście go do tej pory już 1,4 tony.
Młoda Gouda z letnią truflą – to ser czarujący aromatem. Najlepszy do jedzenia bez dodatków, popijany dobrym winem lub piwem. To ser młody, który w dojrzewalni spędził nie więcej niż trzy miesiące. Do tej pory sprzedaliśmy go 377 kg.
Dojrzały Bastiaansen – Gouda dojrzewająca 12 miesięcy, ma skrystalizowaną strukturę i złożony, słodko-orzechowy smak. Piękny kolor zawdzięcza długiemu dojrzewaniu. To ser idealny na deskę serów, świetnie pasuje do piwa, w formie tartej może być zwieńczeniem makaronów, zapiekanek i sałatek. Polecamy dodać trochę Bastiaansena do sosu śmietanowego , a następnie polać takim sosem pierogi, ravioli albo pieczone warzywa. To jest istne niebo w gębie! Jak dotąd kupiliście już ponad 1,6 tony tej skoncentrowanej serowej przyjemności.
Kochacie sery dojrzewające? Odwiedzając stoisko MyEcolife pokochacie je jeszcze bardziej.