Skip to content

Myśląc o Italii jaki posiłek przychodzi Wam na myśl w pierwszej kolejności? Pizza? Makaron? Nam od jakiegoś czasu nieustannie chodzą po głowie kluski i pierożki, a mamy na BioBazarze takich, którzy stale podsycają apetyt na nie. Ulegamy, nie będziemy tego ukrywać, włoskie klimaty smakują bez względu na porę roku, dobrze im w letnim anturażu, a jesienią przywołują wakacyjne wspomnienia, dzięki którym cieplej i przyjemniej się z miejsca człowiekowi robi.

Na stoisku Madame Ricotta dostępne są przygotowywane według oryginalnych włoskich receptur pierożki i kluseczki, powstają w Polsce na bazie lokalnych składników, zestawionych z włoskimi serami. Pierożki mrożone są tuż po ulepieniu, aby przygotować z nich obiad wystarczy je wrzucić na gorącą osoloną wodę, poczekać aż wypłyną – będą gotowe po 3-4 minutach od wypłynięcia. 

W najbliższą sobotę Madame Ricotta będzie rozkochiwać również Was we włoskich pierożkach i kluseczkach. O 10:00 startuje bowiem degustacja na stoisku. Zapraszamy do próbowania, a jak już posmakujecie, poniżej kilka pomysłów z czym te pierożki zestawić by mieć kompletne niebo na talerzu.

Gnocchi z pesto truflowym

Podgrzej kluseczki w osolonym wrzątku. Wymieszaj z dostępnym na stoisku aromatycznym pesto truflowym, dodaj listki bazylii lub rukoli. Prościej się nie da!

Gnocchi z masłem szałwiowym i z dynią

Pokrój dynię Hokkaido w drobną kostkę i piecz 20 minut w 180 stopniach. Na patelni rozgrzej 100 g prawdziwego masła, wrzuć do niego liście świeżej szałwii (sezon wciąż trwa) i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 10 minut.  Podgrzane kluseczki wymieszaj z pieczoną dynią, polej masłem szałwiowym.

Gnocchi z sosem pomidorowym

Przygotuj prosty sos pomidorowy. Podsmaż cebulkę, czosnek, zalej włoską passatą pomidorową. Pogotuj przez kwadrans by redukować, dopraw solą, oregano, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Zanurz w sosie gnocchi z mozzarellą i pomidorami.

Gnocchi z nadzieniem orzechowym w sosie z gorgonzoli

Przygotuj sos – śmietankę 30% podgrzej na wolnym ogniu, delikatnie ją posól, dodaj gorgonzolę, gdy ser się rozpuści, a sos stanie jednolity, wrzuć do niego podgrzane gnocchi i świeżą rukolę.

Ravioli z grzybami leśnymi 

Podgrzane pierożki polej włoską oliwą, posyp pecorino romano. Można dodać nieco koloru posypując całość drobno posiekaną natką pietruszki.

Ravioli ze szpinakiem

Przygotuj sos – śmietankę 30% podgrzej na wolnym ogniu, delikatnie ją posól, dodaj tarty parmezan, gdy ser się rozpuści, a sos stanie jednolity, wrzuć do niego podgrzane gnocchi i ewentualnie świeży szpinak.

Tortellacci z masłem i parmigiano reggiano

Polej pierożki topionym masłem, posyp delikatnie tartym parmezanem.

To jak? Widzimy się przy próbowaniu włoskich gnocchi i ravioli?