Skip to content

Nawet krótki wypad za miasto potrafi bardzo skutecznie podładować zmęczonego codzienną rutyną mieszczucha. Energię da się czerpać ze słońca, i z deszczu, z wybujałej letniej przyrody, można zapomnieć o troskach przytulając się do zwierzaków albo jedząc dobre rzeczy. Nade wszystko dobrze działa miłe towarzystwo. Wszystko to będziecie mieli w pakiecie odwiedzając w letni weekend gospodarstwa naszych Wystawców. 

Dziś zaglądamy na chwil parę do Śródborza i Dąbrówki. Wy też tam zajrzyjcie!

Monodram i kolacja w lawendowym polu

Do Śródborza dojedziecie z Warszawy w 1,5h. A warto! Bo poza tym, że jest to piękne, zaciszne miejsce wśród mazowieckich łąk, to są tam owce miziaste, jest tam pyszne jedzenie i jest Magda, która pośrodku pola lawendy potrafi spleść świat rozrywki, kultury i kulinariów w cudowną, wielobarwną jedność.

Już 15 lipca o 19:00 w Śródborzu ELEGANCJA FRANCJA! Na farmę przyjeżdża Bogusława Schubert aktorka filmowa i teatralna, wielu znana także jako charyzmatyczna Cytrynowa Królowa, wystąpi ze swoim monodramem Voyage Voyage. Wśród mazowieckich łąk poczujecie więc klimat Paryża. A jako, że spodziewać się możecie uciech dla wszystkich zmysłów będzie też poczęstunek. Będą między innymi sery z mleka od śródborskich owiec podane z konfiturami od Cytrynowych Królowych, ostrygi i przywodząca na myśl Lazurowe Wybrzeże zupa Bouillabaisse.

Zapisy na wydarzenie poniżej:

W kolejne weekendy także można odwiedzić Śródborze, to świetna opcja szczególnie dla rodzin z dziećmi, można pohasać po mazowieckich łąkach, powąchać kwiatki, poprzytulać się do owiec i kózek, można pobujać się na huśtawce, podpatrzeć jak powstają sery i zjeść coś dobrego. To jest miejsce do którego chce się wracać, a Magda inspiruje, zaraża pasją i karmi dobrem. 

Wypasiona niedziela w Dąbrówce

Dorota i Tomek mieszkają w urokliwym siedlisku wśród sosnowych lasów na Lubelszczyźnie. Z Warszawy dojedziecie do nich w półtorej godziny. Gospodarze od lat zajmują się uprawą grzybów ekologicznych – eryngii, shitake, portobello, boczniaków ostrygowatych, nameko i soplówki. W tym roku ruszyli z planowanym od dawna konceptem kulinarnym i serwują wyśmienite posiłki na swoim leśnym podwórku. Niedziela w Dąbrówce rozpoczyna się od późnego śniadania o godzinie 10:00, potem jest czas na sport, rekreację, leniuchowanie – co kto wybiera, o 15:00 rozpoczyna się obiad, dalsze atrakcje zaplanowano do 18:00. Wyobraźcie sobie stół ustawiony w cieniu rozłożystych sosen, pomyślcie o wybornych potrawach z grzybami w tytule, o leniuchowaniu na hamaku, o pieszych i rowerowych wycieczkach, to wszystko jest w zasięgu.

Niewątpliwym przeżyciem jest wizyta w pawilonie, w którym uprawiane są grzyby – na specjalnych regałach, w ciemnych pomieszczeniach, z kostek podłoża wyrastają powyginane piękności. Grzyby z Dąbrówki są super świeże, mięsiste, a podczas obróbki cieplnej nie puszczają dużo wody.  Gdyby ktoś miał też ochotę na rydze lub kurki, okoliczne lasy są w nie zasobne, jeśli więc pogoda sprzyja, można między posiłkami ruszyć na grzybobranie – Dorota i Tomek to certyfikowani grzyboznawcy, zatem możecie liczyć na solidna porcję grzybowych opowiastek. 

Aby wziąć udział w leniwej i smakowitej niedzieli w Dąbrówce dzwońcie lub piszcie.

Terminy planowanych w tym sezonie wydarzeń : 16.07, 23.07, 30.07, 13.08, 20.08, 27.08, 6.09, 13.09, 20.09, 27.09

Zapisy i rezerwacja : Dorota –  tel. 667672502, Tomek –  tel. 697084269, mail: to.grela@gmail.com

Grzyby z Dąbrówki i sery ze Śródborza są w stałej ofercie BioBazaru. Nabiał owczy znajdziecie na stoisku nr 32, a świeżutkie pieczarki, boczniaki i nameko na stoisku nr 38. Gdybyście jednak chcieli bliżej poznać ludzi stojących za tymi smakołykami i pobyć przez chwilę w przyrodzie, odwiedźcie ich u źródła. W Dąbrówce i Śródborzu oddycha się pełną piersią, myśli wolniej płyną, wyraźniej się słyszy, widzi i czuje. Sprawdziliśmy to, więc wiemy, że nawet kilka godzin w tych miejscach potrafi pięknie wpłynąć na stan ducha, doenergetyzować i pozytywnie nastroić.

Tekst: Agata Koton