Skip to content

To jest świetny sposób na kanapkę w drogę. My tę pastę robimy zawsze w większej ilości i przechowujemy w słoiku w lodówce. Kurczak ekologiczny nie puszcza zbyt dużo wody na patelni, ma mięsną, konkretną strukturę i znakomity, intensywny smak. W ekologii kurczaki chodzą wolno po wybiegu, w sezonie mają więc stały dostęp do zielonki, karmione są ponadto ekologicznymi paszami. Wzrost ptactwa nie może być sztucznie stymulowany, hodowla trwa zatem dłużej niż w konwencji. To wszystko ma znaczenie. Ta pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu, można, o ile lubicie pikantne smaki, doprawić ją dodatkowo ostrym sosem paprykowym. Pasta świetnie się sprawdza w składanych kanapkach, u nas wylądowała w croissantach, ale wszelkie bułeczki – sznytki, bajgle i kajzerki tu się sprawdzą.

Z podanej ilości składników zrobisz kanapki dla dwóch osób, a pasta z kurczaka zostanie Ci na kolejny dzień.


Składniki:

Sos:


Krok po kroku:

  1. Zmiksuj składniki sosu w blenderze ręcznym.
  2. Kurczaka posól, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie, gdy ostygnie, zmiksuj z połową przygotowanego wcześniej sosu.
  3. Szczypiorek pokrój drobno, dodaj razem z kaparami do pasty z kurczaka, jeśli lubisz mocne smaki, dopraw pikantnym sosem.
  4. Croissanty przekrój wzdłuż – nie do końca – i nafaszeruj obficie pastą z kurczaka.
  5. Możesz zjeść od razu, lub spakować na drogę.