To jest świetny sposób na kanapkę w drogę. My tę pastę robimy zawsze w większej ilości i przechowujemy w słoiku w lodówce. Kurczak ekologiczny nie puszcza zbyt dużo wody na patelni, ma mięsną, konkretną strukturę i znakomity, intensywny smak. W ekologii kurczaki chodzą wolno po wybiegu, w sezonie mają więc stały dostęp do zielonki, karmione są ponadto ekologicznymi paszami. Wzrost ptactwa nie może być sztucznie stymulowany, hodowla trwa zatem dłużej niż w konwencji. To wszystko ma znaczenie. Ta pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu, można, o ile lubicie pikantne smaki, doprawić ją dodatkowo ostrym sosem paprykowym. Pasta świetnie się sprawdza w składanych kanapkach, u nas wylądowała w croissantach, ale wszelkie bułeczki – sznytki, bajgle i kajzerki tu się sprawdzą.
Z podanej ilości składników zrobisz kanapki dla dwóch osób, a pasta z kurczaka zostanie Ci na kolejny dzień.
Składniki:
- 2 piersi z eko kurczaka Banpol
- 1 łyżka oliwy Smaki Portugalii
- 100 g kaparów Olivea
- szczypiorek Bukiet Smaków
- 2 croissanty JAVA Cafe
Sos:
- 1 jajo eko Fabryka Deli
- 1 łyżeczka musztardy Biosprawiedliwi
- 100 ml oleju rzepakowego eko Biosprawiedliwi
- 50 g parmezanu Gusto Italiano
- mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kaparów z zalewy Olivea
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i cukier
- opcjonalnie pikantny sos Smaki Portugalii
Krok po kroku:
- Zmiksuj składniki sosu w blenderze ręcznym.
- Kurczaka posól, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie, gdy ostygnie, zmiksuj z połową przygotowanego wcześniej sosu.
- Szczypiorek pokrój drobno, dodaj razem z kaparami do pasty z kurczaka, jeśli lubisz mocne smaki, dopraw pikantnym sosem.
- Croissanty przekrój wzdłuż – nie do końca – i nafaszeruj obficie pastą z kurczaka.
- Możesz zjeść od razu, lub spakować na drogę.