Przepis stoiska Skarby Smaku
Leciutkie niewielkie krążki, jedzone na przekąskę lub ekskluzywne śniadanie. Często podaje się je z wędzonymi rybami lub z kawiorem, ikrą. Lubią się z kwaśną śmietaną i z creme fraiche. Bliny są puszyste, delikatne w odbiorze, powstają bowiem z mocno rozdrobnionych ziemniaków z dodatkiem drożdży, przygotowanie ich wymaga czasu.
Sugestia odmian: odmiany mączyste, Irga, Irys.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków EKO typu B lub C
- 1 cebula NovaBio
- 1 jajko EKO z Gochówki Fabryka Deli
- 10 g świeżych drożdży EKO (lub 4 g suszonych – ok. połowa standardowego opakowania) Zielony Stragan
- 2 ząbki czosnku
- 100 g mąki pszennej EKO Adam Furgała
- sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, szczypta cukru
Krok po kroku:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw je na 10 minut, a po tym czasie odcedź je z nadmiaru wody.
- Sok z ziemniaków odstaw na kolejne 10-15 minut, a potem odlej go ostrożnie, natomiast do ziemniaków przełóż skrobię, która wytrąci się w tym czasie.
- Cebulę posiekaj w kostkę, a ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Dodaj je do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodaj również mąkę, wbij jajko, wsyp sól, pieprz i cukier oraz wkrusz dobrze rozdrobnione drożdże. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw je na co najmniej pół godziny.
- Po tym czasie wymieszaj jeszcze raz całą masę ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta wykładaj na gorący tłuszcz i smaż do zrumienienia po obu stronach.
- Po usmażeniu odłóż bliny na chwilę na papierowy ręcznik (ziemniaki mocno chłoną tłuszcz, więc warto odsączyć jego nadmiar).