Skip to content

Zielony Stragan

Nabiał, warzywa i owoce, przetwory, drożdże – wszystko eko.

Zaczęło się od Warzywniaka, który otworzyła żona Pana Piotra, zainspirowane nim stoisko na BioBazarze powstało 12 lat temu. Przy pierwszych edycjach naszego ekologicznego targu Zielony Stragan już się wystawiał z warzywami i owocami od polskich producentów. Z czasem asortyment się poszerzał, wzbogacił się o owoce południowe i importowane warzywa. Tym, z czym dziś wielu kojarzy stoisko, jest nabiał – fantastyczne twarogi, masła i sery od Mariana Nowaka, sery francuskie i włoskie. Są tacy, którzy majowe masło z Gospodarstwa Mariana Nowaka kupują kilogramami, by je zamrozić i zachować ten smak na dłużej – wiosną mleko jest najlepsze z prostego powodu – pastwiska są bujne i soczyste, a to przecież podstawa krowiej diety. Na Zielonym Straganie dostaniecie też rzadko dostępne rarytasy takie chociażby jak popularne na Litwie batoniki twarogowe w czekoladzie, czy tubki z ekologicznym musem owocowym dla pociech. Zielony Stragan to przedsięwzięcie rodzinne, spotkać tu możecie trzy pokolenia Cicheckich, ci ludzie znają się na dobrym jedzeniu, potrafią też dobrze doradzić.

Otwarte: wtorek – sobota

Certyfikat: P 042 21

Stoisko numer 22