Skip to content

Młoda kapusta z boczkiem zasmażana

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Przepis na młodą kapustę zasmażaną. Klasyka naszej rodzimej letniej kuchni. Młoda kapusta jest cudownie chrupiąca, jej liście są delikatnie pofałdowane, dzięki czemu przekrój główki jest bardzo malowniczy, a nóż łatwo w niego wchodzi. Młoda kapusta z łatwością daje się siekać i ścierać, szybko mięknie, szybko absorbuje aromaty, naciąga smakiem dodatków. Jednym słowem z łatwością można zmienić ją w piękne danie. My dziś z wariacją na temat popularnego w sezonie wakacyjnym polskiego zestawu. Ciekawy przepis na młodą kapustę – zasmażaną, ale podana inaczej, z wymienionych składników przygotujesz obiad dla czterech osób.

Składniki:

Krok po kroku:

  1. Oskrob delikatnie ziemniaki – ugotuj je w osolonej wodzie.
  2. W szerokim rondlu podsmaż boczek, gdy się wytopi, dodaj posiekaną drobniutko cebulę a następnie młodą kapustę. Posól całość delikatnie, dodaj szklankę wody i przykryj pokrywką.
  3. Na niewielkiej patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki – podsmażaj je razem na wolnym ogniu przez trzy minuty.
  4. Do kapusty dodaj posiekany koperek, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem, na koniec połącz z przygotowaną zasmażką.
  5. Ugotuj jaja sześciominutowe. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, włóż je do garnka z gotującą się wodą i nastaw stoper na 6 min. Po tym czasie przelej zimną wodą i obierz. 
  6. Wykładaj na talerz furę pięknej młodej kapusty, następnie upstrzone młodą skórką ziemniaki, zwieńcz całość jajemi i świeżym koperkiem.
  7. Rekomendujemy z ekologicznym kefirem lub zsiadłym mlekiem prosto z parapetu 🙂