Skip to content

Pani Jolanta Turkiewicz przez długie lata pracowała jako tłumacz przysięgły języka włoskiego i francuskiego, przechodząc na emeryturę postanowiła zająć się na dobre tym, co pochłaniało ją do tej pory w wolnym czasie – uprawą i przetwórstwem. W 2009 r. jej gospodarstwo uzyskało certyfikat ekologiczny. Tym, z czego słynie Powielin, jest przepyszna, dojrzewająca w lipcu borówka amerykańska, której plantacja rozciąga się na powierzchni 10 ha. Pani Jola dba także o ponad trzyhektarowe sady jabłoni starych odmian. Jednym z pierwszych zwiastunów wiosny są w gospodarstwie szparagi. W pełni lata dojrzewają pomidory, dynie, kapusty. Jesienią sezon zamykają zbiory żurawiny, którą Pani Jola mrozi, by dostępna była także w zimie. Zabieg z mrożeniem służy owocom, żurawinę powinno się przemrozić, wówczas koncentrują się w niej smaki. Z warzyw i owoców z Powielina powstają fantastyczne przetwory. Kapusta kiszona jest systematycznie przez cały rok, obłędne ogórki powstają latem, ale z zapasów korzystać można aż do wiosny. Z racji tego, że Pani Jola pochłonięta jest pracą w gospodarstwie, na co dzień na biobazarowym stoisku Ekologicznego Gospodarstwa Powielin spotkacie jej córkę Panią Asię.

Zapraszamy od WTORKU do SOBOTY.

Numer certyfikatu: PL-EKO-05-001491/G/21/2

Nr stoiska: 24