Dziś rzecz o jajkach. Na BioBazarze kupisz jaja kurze wyłącznie w jakości EKO.
Ekologiczne jaja pochodzą od wybieganych kur, które jedzą ekologiczną paszę i mają dużą przestrzeń w kurniku, a także nieograniczony dostęp do wybiegu.
Popularne zerówki to właśnie jaja z certyfikatem ekologicznym.
Jaja EKO sprzedawane bezpośrednio przez producenta, którego stado liczy do 50 kur, nie muszą być oznaczone stemplem, w przypadku sprzedaży niebezpośredniej, tam gdzie producent dostarcza do dalszej sprzedaży, takie oznaczenie jest obligatoryjne.
Klasa jaj, metoda chowu, wielkość i minimalna data trwałości powinny się natomiast znaleźć na opakowaniu.
Jaki jest termin ważności jajka? Minimalna data trwałości to 28 dni od momentu zniesienia.
My mamy dla Was pomysł na piękne jaja wielkanocne w pomarańczowej czapeczce z muhammary.
Zrobicie je raz dwa, o ile macie na stanie nieduży blender ręczny.
Składniki:
- 5 jaj EKO ugotowanych na twardo
- pół słoika papryki pieczonej Buenata
- ocet balsamiczny Bals’Amore 3 łyżki
- prażone orzechy włoskie 3 łyżki
- bułka tarta 3 łyżki
- ząbek czosnku
- oliwa 2-3 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- pół łyżeczki cukru trzcinowego EKO
- sól do smaku
Krok po kroku:
- Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój każde na pół.
- Składniki muhammary włóż do czaszy blendera i miksuj na gładką masę.
- Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i cukrem.
- Wyłóż na każdą połówkę jaja po łyżeczce pomarańczowej pasty
- Ozdób z wierzchu mikrolistkami lub rzeżuchą