A tutaj świąteczna propozycja obiadowa z rybą w tytule – nadziewany łososiem makaron, a aby było w klimacie, polewamy go dodatkowo tłuściutkim sosem chrzanowym. Prosto i na temat.
Składniki:
- 500 g łososia świeżego Fisk
- 1 spora cebula EKO
- koperek EKO
- 1 opakowanie muszli makaronowych EKO Fabryka Deli
- śmietanka 30% 0,5 l
- chrzan tarty EKO 3 – 4 łyżki Domowe Smaki
Krok po kroku:
- Zacznij od łososia, podsmaż go na małym ogniu wraz z posiekaną drobno cebulką. Następnie rozgnieć widelcem, posól, popieprz, dodaj koperek jeśli lubisz.
- Muszle makaronowe ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany makaron przelej zimną wodą i zacznij nadziewać przygotowanym wcześniej nadzieniem.
- Wykładaj muszle w naczyniu do zapiekania.
- zagotuj śmietankę 30% na niedużej patelni, gdy zgęstnieje, dodaj chrzan, posól.
- Przygotowanym sosem polej muszle.
- Zapiekaj w 180 stopniach aż wierzch się zarumieni.