Skip to content

Biała ryba w szpinakowym sosie

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

A gdyby tak zanurzyć białą rybę w soczystej zieleni szpinaku?

Polędwica z dorsza atlantyckiego jest rybą jędrną, która bardzo wdzięcznie wypada, gdy zanurzy się ją w zawiesistym sosie. Game changer w przypadku tego przepisu jest taki, że do zredukowanego sosu śmietanowego dodajemy świeży zmiksowany szpinak – to stąd intensywna zieleń dania. Pamiętajmy, że szpinak po intensywnym podgrzewaniu zmienia kolor na mniej atrakcyjny. Ten sos jest natomiast nasycony jak wiosenna łąka, potrawa zachwyca, pasuje do letnich przyjęć, doskonale łączy się z sezonowymi młodymi ziemniakami, szparagami, młodą zieloną sałatą. Zapraszamy do zachwytu! Z podanych składników wyjdzie obiad dla czterech osób. 

Ciekawostka o dorszu atlantyckim 
Nie każdy wie, że dorsz atlantycki jest rybą, która mrożona jest na kutrze tuż po połowie, z tego powodu ryba ta nie nadaje się do ponownego zamrożenia w domu. Kup rybę, przechowuj w szklanym pojemniku z pokrywką w lodówce i zamień ją jak najszybciej w pyszne danie.

Składniki:

  • 800 g polędwicy z dorsza Fisk
  • 2 łyżki oliwy z oliwek EKO Smaki Portugalii
  • 2 ząbki czosnku EKO 
  • 500 g szpinaku świeżego EKO Bukiet Smaków
  • pół szklanki groszku zielonego EKO (mrożony lub groszek cukrowy)
  • koperek pęczek EKO Powielin
  • 400 ml śmietanki 30 % EKO Zielony Stragan
  • sól i pieprz

Krok po kroku:

  1. Umyj dokładnie liście szpinaku, następnie zmiksuj je na miałką, ultra zieloną masę.
  2. Rybę pokrój w kawałki po 200 g, posól z obu stron. Obsmaż ją delikatnie, dodaj posiekany w plasterki czosnek, groszek po czym zalej całość śmietanką.
  3. Przykryj naczynie pokrywką, niech się całość dusi 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj do sosu zmiksowany szpinak i posiekany drobno koperek, wymieszaj dokładnie. Gdy sos będzie równomiernie zielony wyłącz grzanie. 
  5. Podawaj od razu – najlepszy jest z pieczonymi ziemniakami ale dobrze mu też w towarzystwie gnocchi, kopytek i makaronu.