Skip to content

Bliny ziemniaczane

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Przepis stoiska Skarby Smaku

Leciutkie niewielkie krążki, jedzone na przekąskę lub ekskluzywne śniadanie. Często podaje się je z wędzonymi rybami lub z kawiorem, ikrą. Lubią się z kwaśną śmietaną i z creme fraiche. Bliny są puszyste, delikatne w odbiorze, powstają bowiem z mocno rozdrobnionych ziemniaków z dodatkiem drożdży, przygotowanie ich wymaga czasu.

Sugestia odmian:  odmiany mączyste, Irga, Irys.


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków EKO typu B lub C
  • 1 cebula NovaBio
  • 1 jajko EKO z Gochówki Fabryka Deli
  • 10 g świeżych drożdży EKO (lub 4 g suszonych – ok. połowa standardowego opakowania) Zielony Stragan
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mąki pszennej EKO Adam Furgała
  • sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, szczypta cukru

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw je na 10 minut, a po tym czasie odcedź je z nadmiaru wody. 
  2. Sok z ziemniaków odstaw na kolejne 10-15 minut, a potem odlej go ostrożnie, natomiast do ziemniaków przełóż skrobię, która wytrąci się w tym czasie. 
  3. Cebulę posiekaj w kostkę, a ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Dodaj je do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodaj również mąkę, wbij jajko, wsyp sól, pieprz i cukier oraz wkrusz dobrze rozdrobnione drożdże. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw je na co najmniej pół godziny. 
  4. Po tym czasie wymieszaj jeszcze raz całą masę ziemniaczaną. 
  5. Na patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta wykładaj na gorący tłuszcz i smaż do zrumienienia po obu stronach. 
  6. Po usmażeniu odłóż bliny na chwilę na papierowy ręcznik (ziemniaki mocno chłoną tłuszcz, więc warto odsączyć jego nadmiar).