Skip to content

Kopytka

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Przepis Agaty Gospodarstwo Ekologiczne Zając

Kopytka najczęściej robi się z ziemniaków pozostałych po obiedzie, zasada numer 1: muszą być dobrze wystudzone. Agata z Gospodarstwa Ekologicznego Zając robi kopytka na ziemniakach Lord bo takie uprawia na swoim polu, nic nie stoi jednak na przeszkodzie by użyć innych rodzajów.

Klasyczne kopytka to kluseczki w kształcie rombów powstające z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jaj, jeść je można bezpośrednio po ugotowaniu, albo odsmażać na oleju lub smalcu, to świetny dodatek do pieczonych mięs, mięs w sosach, a także do wegetariańskich potrawek, jak leczo

Sugestia odmian: wychodzą z różnych odmian, sugeruje się ziemniaki sypkie typu C, ale na kleistych Lordach także wychodzą znakomite.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę, po czym dołóż do nich mąkę, jajko, sól i wyrób. 
  2. Uformuj cienkie wałki, pokrój w niewielkie romby. 
  3. Gotuj w osolonej wodzie.
  4. Świetne są z wody, jak i po podsmażeniu.