Przepis Agaty Gospodarstwo Ekologiczne Zając
Kopytka najczęściej robi się z ziemniaków pozostałych po obiedzie, zasada numer 1: muszą być dobrze wystudzone. Agata z Gospodarstwa Ekologicznego Zając robi kopytka na ziemniakach Lord bo takie uprawia na swoim polu, nic nie stoi jednak na przeszkodzie by użyć innych rodzajów.
Klasyczne kopytka to kluseczki w kształcie rombów powstające z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jaj, jeść je można bezpośrednio po ugotowaniu, albo odsmażać na oleju lub smalcu, to świetny dodatek do pieczonych mięs, mięs w sosach, a także do wegetariańskich potrawek, jak leczo
Sugestia odmian: wychodzą z różnych odmian, sugeruje się ziemniaki sypkie typu C, ale na kleistych Lordach także wychodzą znakomite.
Składniki:
- ¾ kg ziemniaków Lord EKO (ugotowane dzień wcześniej) Gospodarstwo Ekologiczne Zając
- mąka pszenna EKO ¼ kg Adam Furgała
- 1 jajko EKO z Gochówki Fabryka Deli
- sól szczypta
Krok po kroku:
- Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę, po czym dołóż do nich mąkę, jajko, sól i wyrób.
- Uformuj cienkie wałki, pokrój w niewielkie romby.
- Gotuj w osolonej wodzie.
- Świetne są z wody, jak i po podsmażeniu.
