Skip to content

Muszle z łososiem w sosie chrzanowym

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Archiwum BioBazaru

A tutaj świąteczna propozycja obiadowa z rybą w tytule – nadziewany łososiem makaron, a aby było w klimacie, polewamy go dodatkowo tłuściutkim sosem chrzanowym. Prosto i na temat.

Składniki:

  • 500 g łososia świeżego Fisk
  • 1 spora cebula EKO
  • koperek EKO
  • 1 opakowanie muszli makaronowych EKO Fabryka Deli
  • śmietanka 30% 0,5 l
  • chrzan tarty EKO 3 – 4 łyżki Domowe Smaki

Krok po kroku:

  1. Zacznij od łososia, podsmaż go na małym ogniu wraz z posiekaną drobno cebulką. Następnie rozgnieć widelcem, posól, popieprz, dodaj koperek jeśli lubisz.
  2. Muszle makaronowe ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ugotowany makaron przelej zimną wodą i zacznij nadziewać przygotowanym wcześniej nadzieniem.
  4. Wykładaj muszle w naczyniu do zapiekania.
  5. zagotuj śmietankę 30% na niedużej patelni, gdy zgęstnieje, dodaj chrzan, posól.
  6. Przygotowanym sosem polej muszle.
  7. Zapiekaj w 180 stopniach aż wierzch się zarumieni.