Skip to content

Projekt Bulwa

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

archiwum BioBazaru

Czy ziemniak może inspirować? Czy może poruszać w człowieku najwrażliwsze struny? Ano może! Zmienna natura ziemniaka leży w podstawie projektu artystycznego realizowanego przez School of Form we współpracy z BioBazarem i Fabryką Norblina. W ramach projektu powstaną niezwykłe naczynia ceramiczne.

Często podkreślamy, że BioBazar to nie tylko miejsce zakupów, ale także przestrzeń spotkań i niezwykłych wydarzeń.

BioBazar to targ, na którym o tej porze roku kupicie kilkanaście odmian kartofli – Irga, Lord, Gala, Red Sonia, ziemniaki Blue Violet o fioletowym wnętrzu to tylko niektóre z nich

24 października zaprezentowaliśmy studentom 20 dań z dostępnych na naszym targu ziemniaków – były dobrze znane klasyki jak: placki ziemniaczane, kartacze, kluski śląskie, ale także światowe hity z ziemniakiem w tytule m.in.: gratin dauphinois, vichyssoise i Hasselbacki. Dania przygotowali nasi Wystawcy: Skarby Smaku, Żarcie Mamuśki, The Bakery, Buenata, Ekologiczne Gospodarstwo Zając i szef bistro Minute Steak Corner Paweł Suwała.

Konsystencja, smak, wygląd potraw będą inspiracją do stworzenia niebanalnych form ceramicznych.

Studenci w swoich projektach mogą odnieść się nie tylko do tradycji kulinarnych, ale także do własnych wspomnień i sentymentów związanych z ziemniakiem.

W pierwszym kwartale nowego roku na BioBazarze odbędzie się finałowa wystawa projektów, bardzo czekamy na efekty zainspirowanych ziemniakiem poczynań.