Skip to content

Sałatka ziemniaczana

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Przepis Agaty z Gospodarstwa Ekologicznego Zając

Koniecznie z kleistych ziemniaków. U nas specjalistką od sałatki ziemniaczanej jest Agata, składniki kroi drobno, przy czym ta nasza wersja jest czym innym niż sałatka z Austrii – jest w niej sporo majonezu, podczas gdy tam całość spaja słodko-kwaśna zalewa na bazie octu, oleju przełamana cukrem. 

Sałatki Agaty są niesamowite, ponieważ większość na nie składników pochodzi z jej gospodarstwa, wszystkie są zresztą ekologiczne. Sama sałatka ma certyfikat EKO. 

Podstawą sałatki jest obłędny ziemniak Lord, który idealnie spisuje się w sałatkach, bo po wystudzeniu daje się kroić w kształtną, drobną kosteczkę. Całość doprawiona jest natką prosto z pola, ekologiczną cebulą, porem, korniszonami własnego wyrobu i ręcznie kręconym majonezem na jajkach od kur spacerujących po obejściu. 

Sałatkę możecie zrobić sobie sami w domu, albo kupić gotową – w piątek dostępna jest na stoisku Zielony Stragan, a w sobotę w strefie zewnętrznej na stoisku Gospodarstwa  Ekologicznego Zając.

Sugestia odmian: Lord


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Ziemniaki, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Opcjonalnie możesz dodać też pokrojone w kostkę jajka na twardo.
  3. Ukręć majonez  – połącz łyżeczkę musztardy z żółtkiem, a następnie miksuj powoli dolewając olej rzepakowy EKO. Świetny, neutralny w smaku EKO olej rzepakowy dostaniesz na stoisku Biosprawiedliwych.
  4. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę, koperek, przyprawy oraz majonez (ilość wg uznania), dokładnie wymieszaj.